Prisjetimo se : Na današnji dan pobunjeni Srbi izveli su teroristički napad na Policijsku postaju u Glini

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Na današnji dan, na isti dan kada je hrvatski Sabor donio odluku o nezavisnosti i samostalnosti Republike Hrvatske,  pobunjeni Srbi izveli su podmukli i teroristički napad na Policijsku postaju Glina .


U tom dijelu hrvatske  napetost između Hrvatske i Srba koji nisu htjeli prihvatiti samostalnosti i neovisnost te su htjeli sprovesti Odluku Skupštine općine Glina o pripajanju glinske postaje Sekratarijatu unutarnjih poslova SAO Krajine od 31.ožujka 1991., bilježi se još iz rujna 1990 godine , kada su pobunjeni Srbi uspjeli oteti naoružanje iz  Glina( 7 puškomitrelja i  32 puške ). Iako, po evidenciji iz 29.svibnja 1990 , Srbi  iz tog dijela u svom posjedu imali su 302 lovačka karabina a nešto ranije dobili su oko 1.800 novijeg vojničkog oružja, pretpostavlja se da je oružje došlo iz vojnih skladišta,   iz okolice Beograda . 

Napad na Glinu i Policijsku postaju  pobunjeni Srbi realizirali su još 25. lipnja a napad su izvršili  u ranim jutarnjim satima (oko 4 sata) 26. lipnja . Uz dobru pripremu i dobro naoružanje,  pobunjeni Srbi prvo su presjekli cestovni komunikaciju prema Pakracu , Pokusnom i Maji te preko njih komunikaciju prema Sisku i Zagrebu .
Na samom ulazu u Glinu , pobunjeni Srbi napali su pripadnike ATj Lučko koji su bili na punkta, i to Ante Čorića, Ivo Galića i Vlastelinka Mihaljčuka. U sukobu su sudjelovali i pripadnici glinske policijske postaje koji su također trojica ranjena i to : Marko Pavlović,  Zvonko Plemenčić i pricuvni policajac Tomislav Rom koji je preminuo od posljedice ranjavanja .
Od strane napadača,  poginula su dva srpska terorista. 
Ipak, hrvatske snage uspijete su doći do središta grada Gline  a oko 10 sati ušli su u Policijsku postaju. Šok je uslijedio odmah nakon ulaska kada su s zatekli praznu,  potpuno uništenu i demoliranu zgradu . Srpski pobunjenici – teroristi prije napada hrvatskih snaga ,  prisiliti su 15 policajaca i jednog civila na predaju, te ih odveli u kninski zatvor a razmijenjeni su 14. kolovoza 1991.
Nakon što su policajci zauzeli centar Gline   stigli su pripadnici JNA te postavili liniju sigurnosti u tom području.

Napadom pobunjenih Srba , započelo je rat na Banovini .

Na današnji dan obilježavali se i prva žrtva u Glini , policajca Tomislava Roma .

Odgovori