Potencijalna izborna prijevara: Optužbe protiv APIS-a i Vlade

Nove obavijesti Vijesti

U sjeni sutrašnjih izbora, pojavile su se ozbiljne optužbe o mogućim izbornim prijevarama. Informacije su došle od osobe koja se predstavila kao član obitelji zaposlenika državne tvrtke APIS, piše u prijavi zastupnica i predsjednica OIP-a Karolina Vidović Krišto, koja je prijavila tvrtku APIS, predsjedniku Državnog izbornog povjerenstva, radi potencijalne Izborne Prijevare.

Prema izvoru, tvrdi Karolina Vidović Krišto, da Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS-a, navodno planira manipulirati zbrajanjem glasova po nalogu predsjednika vlade Andreja Plenkovića. Tvrdi se da će Bilić primijeniti algoritam koji će dio glasova za OIP pribrojiti drugim političkim strankama.

Ako su ove tvrdnje točne, govorimo o namjeri počinjenja teškog kaznenog djela i suspenzije temeljnog građanskog prava – prava svakog građanina da slobodno bira svoje političke predstavnike.

U svjetlu ovih optužbi, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, gospodin Dobronić, pozvan je da zatraži od policije i DORH-a da trenutačno utvrde istinitost navedenih tvrdnji.

Ove optužbe, ako se pokažu točnima, mogu imati dalekosežne posljedice za integritet izbornog procesa u zemlji. Stoga je od ključne važnosti da se ove tvrdnje temeljito istraže, stoji u prijavi Karoline Vidović Krišto.

Prijepis prijave prenosimo u cijelosti;

Poštovani gospodine Dobroniću,

Jučer sam izviještena od osobe, koja se predstavila kao član obitelji zaposlenika državne tvrtke APIS, da navedena tvrtka sprema izborne prijevare prilikom obrađivanja rezultata sutrašnjih izbora.

Prema izjavi navedene osobe, predsjednik Uprave APIS-a, Saša Bilić, po nalogu predsjednika vlade Andreja Plenkovića, namjerava s nekolicinom bližih suradnika organizirati manipuliranje zbrajanja glasova koju vrši APIS.

Prema navedenim informacijama, Saša Bilić će po nalogu Plenkovića prilikom brojanja glasova primijeniti algoritam koji će dio glasova za OIP pribrojavati drugim političkim strankama.

Dakle, govorimo o namjeri počinjenja teškog kaznenog djela i suspenzije temeljnog građanskog prava, to jest prava svakog građanina da slobodno bira svoje političke predstavnike.

Slijedom navedenog dužni ste kao predsjednik Državnog izbornog povjerenstva zatražiti da policija i DORH trenutačno utvrde istinitost navedenih tvrdnji.

S poštovanjem,

Karolina Vidović Krišto, zastupnica i predsjednica OIP-a

Odgovori