Policija savjetuje građanima: „DOBAR SUSJED – SIGURAN STAN“- BEZBRIŽAN ODMOR

Nove obavijesti Vijesti

Ako se provala i dogodi, savjetujemo da se građani po mjestu događaja kreću samo ako je to nužno kako ne bi uništili tragove i neka nazovu policiju na broj 192

Dobrosusjedski odnosi temelje se na međusobnom poznavanju susjeda, potrebi zaštite jedan drugoga, interveniranja u ime drugih. O zapaženim neobičnim pojedinostima i sumnjivim ponašanjima a u svojoj zgradi ili četvrti, susjedovom dvorištu, ulici odnosno u neposrednom okruženju treba obavijestiti policiju.

Njegujte dobrosusjedske odnose i pod sloganom „Dobar susjed – siguran stan“, pod kojim i policija provodi preventivne aktivnosti, gradite most tolerancije, međusobno poštivanje i zajednički pridonosite većoj sigurnosti. Neupitno je da kod pažljivih susjeda provalnici i prevaranti imaju minimalne izglede. Imajte svog budnog susjeda, osobu od povjerenja koja će vam prazniti sandučić i obilaziti dom, dok ste duže odsutni.

Održavajte dobre odnose sa susjedima, razgovarajte s njima, budite upućeni i budite uočeni. Ne libite se obratiti nepoznatoj osobi koju ste zatekli na stubištu već uljudnim pitanjem koga traži, pokolebajte namjeru nepoznate osobe zlonamjernika. Nasilnici su skloni ponavljanju kaznenih djela pa svako neprijavljivanje i uskraćena izjava žrtve ili svjedoka može pridonijeti da se na istom mjestu ponovi kazneno djelo koje se moglo spriječiti.

Razvijajte dobrosusjedske odnose i ponašajte se samozaštitno prema svojoj i tuđoj imovini. Zaključavajte svoje kućne ulaze, podrume i garaže. Zaključavajte dvorišna vrata zgrada te zatvarajte podrumske i lako dostupne prozore.

Stoga je uz osvješćivanje važnosti dobrosusjedskih odnosa, jednako bitna i vlastita predostrožnost prije dužeg izbivanja iz doma: 

  • Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni, jer sigurnost kreće od njih. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata.
  • Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.
  • Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, balkoni, velike staklene površine na vratima i slično, pa ugradite dodatnu zaštitu. Ako već niste, nadogradite mehaničku zaštitu. Mehanička se zaštita odnosi na zaštitu cilindričnog uloška od lomljenja, prihvatnu metalnu pločicu na dovratniku i na samu bravu koja treba biti čvrste konstrukcije, posebno njezin zasun. Elektronska zaštita signalizira neovlašten ulazak u stan i također odvraća potencijalnog počinitelja.
  • Prilaze kući ili stanu osvijetlite senzorskim svjetiljkama, a lako dostupne podrumske i garažne prozore osigurajte roletama ili željeznim rešetkama.
  • Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, madracem, među rubljem i slično, lopovi znaju da ondje treba tražiti. Najbolje je ne ostavljati ih u domu, već pohraniti u banku ili ovlaštene trezore.
  • Ne govorite svima da putujete i ne ostavljajte takve poruke na društvenim mrežama. Nemojte na sva zvona razglasiti da ste upravo dobili plaću, mirovinu, kupili nove kućanske uređaje, uštedjeli veću svotu ili upravo prodali vrijednu nekretninu.
  • Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, posudama za cvijeće i sličnim mjestima, već ga ostavite susjedu ili osobi od povjerenja, koja će obilaziti stan, prazniti poštanski sandučić, otvarati prozore, dizati rolete…
  • Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete.

Dođe li ipak do provale:
Mogućnost vraćanja ukradenih stvari je veća ako ih se zna precizno opisati pa se uvijek preporuča zapisivanje serijskih brojeva i fotografiranje vrjednijih tehničkih aparata i predmeta, kako bi ih se lakše identificiralo.

Odmah pozovite policiju na 192 i u svom domu ništa ne spremajte i ne dirajte te se krećite samo ako je to nužno kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći otkrivanju provalnika.

Izvor: MUP/ Policijska uprava zagrebačka

Odgovori