Ostavljanje djece u zatvorenom vozilu: Upozorenje na opasnosti i zakonski okvir

Nove obavijesti Vijesti

Zagreb, 10. srpnja 2024.Ostavljanje djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježje kaznenog djela Povreda djetetovih prava. Ovaj alarmantan problem postaje sve ozbiljniji s dolaskom visokih temperatura.

Dolaskom ljetnih vrućina, opasnost od dehidracije i stradavanja djece ostavljene u vozilima dramatično raste. Iako smo svjesni da su se takva stradavanja događala i ranije, važno je podsjetiti roditelje i sve one koji brinu o djeci na rizike i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama.

Čak i kratkotrajni boravak u ugrijanom vozilu može imati tragične posljedice.

U suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo je informativni letak koji ističe posljedice ostavljanja djece u vozilima. Letak također ukazuje na zakonski okvir i donosi preporuke stručnjaka. Cilj je podići svijest roditelja i drugih odgovornih osoba te potaknuti veću budnost i brigu o najmlađima kako bi se izbjegla njihova stradanja.

Dječji organizam slabije se prilagođava visokim temperaturama u usporedbi s odraslim osobama. Tijelo djeteta zagrijava se znatno brže (tri do pet puta) od tijela odrasle osobe. Čak 15 minuta boravka u pregrijanom automobilu može dovesti do ozbiljnih posljedica, uključujući oštećenje mozga i bubrega. Važno je reagirati na vrijeme kako bi se izbjegle kobne posljedice.

NE OSTAVLJAJTE DJECU SAMU U VOZILIMA!

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježje kaznenog djela Povreda djetetovih prava.

Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

Stres, užurbanost života i velik broj svakodnevnih obveza u današnje doba najčešći su uzroci zaboravljanja roditelja. Borba s pamćenjem se nerijetko manifestira na način da aktivnosti obavljamo automatski, ne posvećujemo im dovoljno svjesne pažnje, a kasnije se ne možemo sjetiti jesmo li nešto obavili ili nismo (isključili peglu ili štednjak).

Posebnu pažnju potrebno je usmjeriti na djecu, obzirom da se tijekom ljetnih mjeseci događa sve veći broj nesretnih slučajeva, kada roditelji uslijed velikih temperatura i preopterećenosti obvezama ostave djecu samu u vozilu.

IZNIMNO JE VAŽNO OSVIJESTITI AUTOMATSKE RADNJE KOJE SMO SKLONI USVOJITI KROZ SVAKODNEVNU RUTINU:

  • uvježbavanjem „prisutnosti“ izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma – prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme svjesno obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo, npr. dodir ruku s volanom, zvukove koje čujemo iz okoline i sl.,
  • preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljenu rutinu radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.),
  • preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu (torbu, mobitel, laptop), kako ne biste automatski izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo,
  • u svakodnevnom životu roditeljima se preporuča usvajanje metoda suočavanja sa stresom i uvježbavanje metoda prisutnosti u sadašnjem trenutku.

DJETETU JE POTREBNO OBJASNITI (na način primjeren dobi):

  • da smije i treba reagirati ako ga roditelj ostavi u vozilu,
  • predočiti i načine mogućeg reagiranja (ukoliko je to moguće i ovisno o dobi): način izlaska iz vozila, otvaranje prozora ili bilo koji način signaliziranja da je ostalo samo u vozilu.

Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjereno visokim temperaturama niti „samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“. Iznimno je važno ovo usvojiti kao pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece.

Izvor: MUP

Odgovori