Osnovana Udruga Braniteljice Domovinskog rata Osječko-baranjskoj županiji

Domovinski rat Najave Nove obavijesti Riječ branitelja Vijesti

Danas 26. lipnja 2023. godine, u bivšem Hotelu “Mursa”, osnovana je Udruga Braniteljice Domovinskog rata Osječko-baranjske županije.

Osnivanje Udruge najavio je i sam župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić na susretu “Žena, majka, ratnica” koji se odvijao u Vukovaru 3. lipnja 2023. godine, gdje je Ivan Anušić ( prilikom preuzimanja zahvalnice), kazao: “da sljedeći susret braniteljica, kada vi odlučite, dođete kod nas u Osječko-baranjsku županiju i da budemo domaćini. Ja nemam sestre, ali vi ste moje sestre po oružju, što god trebate ja sam tu za vas i nadam se da se uskoro vidimo kod nas u Osječko-baranjskoj županiji.

Tako da su se danas 12 žena braniteljica susrela na osnivačkoj skupštini u “Mursi”, gdje su jednoglasno izabrali svoju novu predsjednicu, Tatjanu Zelić, koja je kazala” pred nama je dug put sa svim ovim predivnim ženama, braniteljicama, kraljicama. Zajedno smo nepobjedive. U to sam sigurna. Znam da u ovo ulazimo velika i otvorena srca, neka nas Bog čuva, kako nas je čuvao i preko rata“.

Treba naglasiti da su žene u Domovinskom ratu, rame uz rame s muškarcima,( kojima je za razliku od žena bila obveza ), sudjelovale u obrani svoje domovine, a većina ih do danas nisu ostvarile statuse kojima im pripadaju. Te hrabre žene, njih 23.080 dok su se pojedini muškarci oblačili u haljine i stavljali “perike” i tako pokušavali pobjeći iz napadnutih gradova, žene su se javljale u ratne postrojbe i sudjelovale u obrani svojih napadnutih gradova, mjesta i naselja. Poginulo je 107 žena braniteljica, a 1113 ih ostalo invalidi. Bile su prisutne na svim ratištima.

Odgovori