Četvrta godišnjica smrti pilota HRZ-a, Luke Jagatića i Marka Novkovića

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

U utorak, 7. svibnja 2024. godine, obilježena je četvrta godišnjica smrti pilota 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, natporučnika Marka Novkovića i učenika letača poručnika Luke Jagatića. Obojica su tragično stradali u nesreći pada aviona Zlin 242L.

Uz obitelji stradalih pilota, izaslanstva 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Središta za obuku odala su počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu poručnika Luke Jagatića na groblju u Rakovcu i natporučnika Marka Novkovića na Gradskom groblju u Zadru.

Natporučnik Novković i poručnik Jagatić bili su zaljubljenici u letenje koji su svoje težnje, motive i znanje usmjerili prema svladavanju pilotskih vještina. Njihov pristup svjedočio je kako biti pilot nije zanimanje nego častan poziv.

Natporučnik Marko Novković bio je pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i član akro grupe Krila Oluje. Radio je kao nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M u 392. Eskadrili aviona, 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Za svoj rad pohvaljivan je i ocjenjivan najboljim ocjenama.

Poručnik Luka Jagatić bio je kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sustava. Nakon uspješno završenog selekcijskog letenja započeo je temeljno letenje na avionu Zlin 242L. Tijekom svojeg školovanja na avionu Zlin 242L ukupno je ostvario oko 25 sati naleta. Završio je studij vojnog inženjerstva na Hrvatskom vojnom učilištu.

Ova godišnjica podsjeća nas na hrabrost i posvećenost ovih mladih pilota koji su svoje živote posvetili služenju svojoj domovini. Njihova žrtva neće biti zaboravljena, a njihov doprinos obrani i sigurnosti Hrvatske ostat će trajno upisan u povijest Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Neka im je vječna slava i hvala.

Izvor i Foto HRZ/ M. Karačić

Odgovori