Obljetnica zločina na Banovini

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Novo Selo Glinsko je naseljeno mjesto u sastavu grada Gline, Sisačko-moslavačka županija, Republika Hrvatska. Po popisu stanovništva iz 1991. u selu je živjelo 239. stanovnika, Hrvata.

Nakon učestalih napada na Glinskom području, stanovnici naselja Novo Selo, odlučili su napustiti svoj dom 2. listopada 1991. Trideset troje nisu htjeli napustit pa su bez straha ostali u selu. Kada su u selo ušle srpske jedinice TO Petrinja i TO Glina. U TO Petrinja su uglavnom bili vojni obveznici srpske nacionalnosti iz sela Luščani i Banski Grabovac, a pri napadu su se kretali iz pravca Luščana, dok je prvi bataljon TO Glina bio popunjen vojnicima srpske nacionalnosti iz Gline i Brnjeuške, a ušli su u selo iz pravca ceste Glina – Petrinja. Teritorijalci su isti dan ubili 9 civila.Nakon prolaska jedinica kroz selo u selu je ostalo živjeti 20-ak civilnih osoba.

Sredinom listopada 1991. godine u selo je iz pravca Luščana ušla teroristička skupina “Kamijev vod smrti” naoružana automatskim oružjem, obučena u maskirne uniforme i maskirana na način da su imali prevučene preko glave crne vunene kape. Skupina je imala vodiča, Milu Paspalja zvanog Baćo koji se nakon svega vratio u Hrvatsku, u selo “Majske poljane”?! Skupina je tako nazvana po Georgu Nashidu od oca Abdulu, sinu Sudanca i Srpkinje poznatom po nadimku Kami i velikoj želji za dokazivanjem srpstva. Maskiran jedino nije bio vođa skupine kojega su ostali oslovljavali s “poručniče Duško”. Riječ je o djelatniku KOS-a koji je u svom šarolikom djelovanju stigao biti i tjelohranitelj Tatjane Matejaš – Tajči, a poznat je bio po dresuri pit bull-a koje je obučavao za borbe. Teroristička grupa okupila je sve civile na sredini sela među kojima je bila i maloljetna, samo 15 godina stara Katica Šimanović. Nakon vrijeđanja, provokacija i udaraca, muškarci su bili odvojeni od žena koje su bile zatvorene u podrum jedne obiteljske kuće, dok su muškarci bili odvedeni iza trafostanice u selu. Teroristi su potom muškarce pobili iz automatskog oružja dok je u podrum gdje su bile žene ispaljena granata iz ručnog raketnog bacača M-80 “zolja“.

Tri i pol godine kasnije u obližnju Glinu dolazi Šešeljeva desna ruka Aleksandar Vučić, danas predsjednik Srbije. Huška mjesne Srbe na Hrvate, vičući da je Glina i sve oko nje ‘srpsko i da je oduvijek bilo srpsko’, a da “Glina nikada neće biti Hrvatska”, poručivao i huškao notorni Vučić.

Iako je protiv osmorice okrivljenika sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predloženo određivanje istražnoga zatvora zbog opasnosti od bijega, od njih osam četvero više nije živo. Među njima niti “poručnik Duško” koji je 1993. ubijen u mafijaškom obračunu u Beogradu…

Izvor: dnevno, braniteljski portal, wiki

Odgovori