Obilježena 32. godišnjica pogibije Franka Lisice

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Riječ branitelja Vijesti

Prije trideset i dvije godine, svoj mladi život poklonio je Domovini. Franko Lisica, mladić iz Bibinja star svega 23 godine…Smrtno je stradao od neprijateljskog metka ispaljenog iz neposredne blizine. Bio je pripadnik specijalne postrojbe i prva žrtva Domovinskog rata na zadarskom području.

Franko Lisica rođen je 24.09.1968. godine, dok je pripadnik Specijalne jedinice policije postao već 05. kolovoza 1990. godine.

Franko Lisica poginuo je 2. svibnja 1991. godine na brdu Štikovača iznad Polače. Franko Lisica prva je žrtva Domovinskog rata u Dalmaciji. Makar je imao kratak životni vijek, ostavio je znakovit trag kao sasvim običan 23-godišnji mirni mladić, koji je ponekad znao napisati poneki stih, baviti se sportom, znalački zaviriti u političke konotacije onoga doba.

Toga kobnog dana, Franko Lisica, zajedno s grupom kolega iz Specijalne jedinice policije Poskoci, upućen je na brdo Štrkovača, koje dominira nad mjestom Polača sa zadatkom zaposjedanja brda. Dolaskom neposredno pod sam vrh, na specijalce je otvorena neprijateljska rafalna paljba iz vatrenog naoružanja. U otvorenom sukobu ne štedeći vlastiti život, da zaštiti ostale kolege i izvrši zadaću, smrtno je stradao Franko Lisica pogođen vatrenim oružjem iz neposredne blizine, piše PU Zadarska.

Cesta koja ide od Biograda prema Benkovcu razdvaja Polaču na dva dijela. Hrvati su živjeli u južnom dijelu, njih je oko 70 posto, a Srbi kojih ima oko 30 posto živjeli su u istočnom dijelu mjesta. Brdo Štikovača nalazi se baš u tom dijelu gdje su živjeli Srbi. Polaču su okruživala mjesta s pretežito srpskim pučanstvom – Jagodnja, Ceranje, Lišane Tinske…, pa smo često išli u izviđanja, i to skoro uvijek prema tom brdu Štikovači. Tog jutra s nama dvojicom bili su i Ante Ikić i Mijo Kunjarević. Nismo ni pomišljali da su Srbi već gore i danas nas čekaju. Franko je bio odličan sportaš i išao je prvi. Bio je pun uvjeta. Čim se kao prvi pojavio, pogodili su ga iz puške. Na mjestu je ostao mrtav. Odmah smo uzvratili vatru, ali za Franka je bilo kasno. Otad se više na brdo Štrkovaču nije moglo.

Frankove sestre, Branka, Marija i Ana. Foto: bibinje.hr

Policijski službenici Policijske uprave zadarske su se ovih dana s posebnim pijetetom prisjetili poginulog kolege Franka Lisice, koji je prije trideset i dvije godine svoj mladi život položio u temelje stvaranja hrvatske države.

Obilježavanje 32. obljetnice pogibije započelo je jučer, 01. svibnja u 04.30 sati, mimohodom od Bibinja do Polače, nakon čega su na brdu Štikovača položeni vijenci i zapaljene svijeće te je održana zajednička molitva. 

Obilježavanje je nastavljeno jutros u Bibinjama u Crkvi Velike Gospe, gdje je služena Misa zadušnica, a potom su brojna izaslanstva na mjesnom groblju položili vijenac i zapalili svijeće na grobu pokojnog Franka Lisice.

Odgovori