Obilježena 31. obljetnica osnivanja SJP “Grof”

Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Jučer 5. svibnja obilježena je 31. obljetnica osnivanja Specijalne jedinice policije Grof, policijske Uprave Dubrovačko-neretvanske.

Povodom obilježavanja i suradnje sa muzejom Domovinskog rata Dubrovnik, Muzej je u tvrđavi Imperijal na Srđu otvorio dvije izložbe zajedničkog naziva ‘Grofovi i Ajkule – Trideset godina zajedno’.

Plan otvaranje izložbe proizašao je iz ovogodišnjeg sveobuhvatnog muzejskog programa pod nazivom ‘Dani ponosa’ i obilježavanja 30. obljetnice uspješne deblokade Dubrovnika i oslobađanja dubrovačkog područja te izlaska Hrvatske vojske na međunarodno priznate granice RH na hrvatskome jugu.

Temeljni cilj izložbi ‘Grofovi i Ajkule – Trideset godina zajedno’, uz suradnju Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik i Udruga Specijalnih jedinica policije Grof i Ajkule, je upoznati širu javnost s djelovanjem i ratnim putevima specijalnih jedinica policije u Domovinskom ratu.

Specijalna jedinica policije Rijeka osnovana je 8. travnja 1991. kao prva borbena postrojba u Rijeci i okolici. Ratno ime jedinice, koje je postalo i službenim nazivom je ‘Ajkula’. Jedinica je imala težak ratni put u kojem je život izgubilo osam njezinih pripadnika, a ranjeno ih je više od pedeset. U obrani RH jedinica se nalazila najviše u Lici i na Velebitu, na Banovini, u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, na Kordunu i u Dubrovniku. Uz mnoge policijske zadaće, u vojnom smislu aktivno je sudjelovala u oslobodilačkim akcijama na jugu Hrvatske od 10. travnja do 19. lipnja 1992., na Maslenici i u Medačkom džepu, te u akcijama Bljesak i Oluja.
Izložba ‘Tragovi vječnosti’ nastala je u organizaciji Udruge SJP Grof, povodom 30. obljetnice njenog osnutka, a autori izložbe su Tihana Magaš i Goran Peraica.

Specijalna jedinica policije “Grof” Policijske Uprave Dubrovačko-neretvanske, osnovana je 5. svibnja 1991. te je odmah počela osiguravati položaje na Brgatu prema Ivanici. U srpnju i kolovozu uz ubrzanu obuku, SJP “Grof” već je uspješno izvršavala vojno-policijske zadaće.
Početkom općeg vojnog napada, srpsko crnogorskih agresora, na Dubrovnik i dubrovačko područje 1. listopada 1991., SJP „Grof“ sudjeluje u borbama u Komolcu, na Brgatu, Bosanci, Strinčjeri i Srđu te u borbama kod Bistrine.
Tijekom proljeća i ljeta 1992. SJP “Grof” sudjeluje u operacijama deblokade Dubrovnika i u oslobađanju Komolca, Mokošice, Zatona i Orašca. Tijekom akcije pokušaja oslobađanja Golubova kamena u svibnju 1992. došlo je do žestokog okršaja s neprijateljem kojem su naneseni veliki gubitci u ljudstvu i tehnici ali je na žalost i sama Jedinica imala mnogo ranjenih.

U temelje Republike Hrvatske život je ugradilo deset pripadnika Specijalne jedinice policije “Grof”, a uspomenu na njih i Domovinski rat danas čuvaju njihovi suborci okupljeni u Udrugu Specijalne jedinice policije Grof Dubrovnik.

Tijekom 1992. godine Jedinica prvi put napušta matičnu Policijsku upravu te odlazi na Papuk gdje sudjeluje u akciji “Trokut”, a zatim i na Velebit gdje je zajedno s ostalim specijalnim jedinicama policije držala položaje u sklopu operacije “Poskok-1” i “Poskok-2”. Ondje njezini pripadnici sudjeluju i u operacijama “Maslenica” te “Medački džep”, a na Velebitu su dočekali i operaciju “Oluja” u kojoj su sudjelovali u oslobađanju Like.

Svečanom obilježavanju nazočio je Dinko Tandara, izaslanik podpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda, gradonačelnik grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske Joško Cebalo, pripadnici PU dubrovačko-neretvanske, pripadnici SJP Grof i USPDR Ajkule, članovi obitelji poginulih članova SJP Grof i branitelji koji su položili vijence i zapalili svijeće ispred Spomen obilježja poginulim pripadnicima SJP Grof.

Danas 6. svibnja u 10 sati na groblju Boninovo otkrivena je nadgrobna ploča poginulom Mirku Petrekanoviću.

Izvor : Facebook SJP Grof

Odgovori