Obilježeno sjećanje na generala zbora Imru Agotića

Nove obavijesti Obljetnice

Uz obitelj, prijatelje, izaslanike ministarstva i županije, suboraca i pripadnika 122. brigade Đakovo, ispred rodne kuće generala zbora Imre Agotića, u Gorjanima, u četvrtak, 5. svibnja 2022. godine, održana je svečanost sjećanja na preminulog generala.

Imra Agotić rođen je u Gorjanima 12. siječnja 1943., završio je Vojnu akademiju i Školu narodne obrane, te magistrirao na FPZ-u u Zagrebu. Kao pukovnik JNA prelazi u Hrvatsku vojsku, u čijem je Glavnom stožeru od osnutka. Bio je sudionik pregovora o odlasku JNA iz Republike Hrvatske, te član Državne komisije za odnose s UNPROFOR-om. Radio je na osnutku te bio zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane

Bio je i savjetnik predsjedniku Stjepanu Mesiću za vojna pitanja i za nacionalnu sigurnost.

Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti. Dobio je medalje Bljesak, Ljeto ’95. i Oluja.

Široj javnosti postao je poznat kao glavni pregovarač s JNA 1991., zbog čega je i svjedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću..

Umro je 18. ožujka u 70. godini u Zagrebu, na hitnoj u Kliničkom bolničkom centru Zagreb od zatajanja srca, a sahranjen je 22. ožujka 2012. na Mirogoju uz prisustvo najvišeg vrha RH.

U prigodnom govoru zamjenik župana Mato Lukić rekao je : “Čast svake svjetske vojske bila bi imati profesionalca i čovjeka kakav je bio general zbora Imra Agotić. Mi smo u Hrvatskoj vojsci bili privilegirani imati takvog vojnika u stvaranju slobodne Hrvatske koji je dao nemjerljiv doprinos stvaranju organizirane vojne obrane. O tome koliko je povjerenja u njega imao predsjednik Tuđman govori i činjenica da mu je dao vrlo težak zadatak pregovora s JNA o napuštanju vojarni, a postavio ga je i za zapovjednika ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. “

U nastavku govora dopredsjednik Udruge veterana 122 br. HV Đakovo Jozo Totić, reka je :” Svi se sjećamo njegovog velikog doprinosa, posebno sastanaka i pregovora s JNA u kojima je bio vrlo uspješan. Ovdje u njegovom rodnom mjestu okupljamo se svake godine kako bi se zahvalili njemu, ali i svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoj život u borbi za slobodu i neovisnost Hrvatske”.

Generale, neka ti je vječna slava i hvala !

Odgovori