Obilježena 31. obljetnica od osnutka 106. br. HVO Orašje

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Središnja proslava obilježavanja 31. obljetnice ustrojavanja 106. brigade HVO-a Orašje započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u „Polju“ Vidovice kod spomen-obilježja poginulim braniteljima iz RH.

Potom je u crkvi Bl. Alojzija Stepinca služena misa za sve poginule, nestale i preminule branitelje, nakon koje je uslijedio mimohod počasnog postroja pripadnika 106. HVO brigade Orašje, od crkve do središnjeg spomen-obilježja u Orašju.

Počast poginulim pripadnicima 106. brigade polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odaIi su izaslanici Hrvatskog narodnog sabora BiH kojem je predvodila predsjednica Federacije BIH i dopredsjednica HDZ-a BiH Lidija Bradara te brojna izaslanstva braniteljskih udruga proisteklih iz ratnih postrojbi HVO-a i HV, zatim izaslanstva Grada Orašja, Vlade i Skupštine ŽP, Županije Osječko-baranjske i brojni drugi koji su došli odati počast 271 poginulom pripadniku ove legendarne brigade.

Opijelo je molio vidovački župnik vlč. Marijan Brkić.

Povodom jubilarne obljetnice održana je i svečana akademija na kojoj su se mnogi prisjetili hrabrosti i herojstva pripadnika 106. brigade i žestoke bitke protiv velikosrpskog agresora, kao i velike žrtve hrvatskih sinova i kćeri za bosansku Posavinu.

S ponosom obilježavajte svoje pobjede, s ogromnim pijetetom se sjećajte svojih žrtava i prenosite istinu svojoj djeci. Naša djeca neka žive u budućnosti, nadajmo se ljepšoj budućnosti na svojoj zemlji ali s vječnim poštovanjem prema žrtvi svojih očeva” kazala je predsjednica Bradara prilikom obraćanja na svečanoj akademiji.

Slavna 106. brigada HVO-a Orašje jučer je obilježila 31. obljetnicu osnutka. Brigada je osnovana u najtežim danima 1992 godine, točnije, 106 brigada je osnovana 15. svibnja 1992. i u njenim redovima sudjelovali su Hrvati i Bošnjaci. Brigada je imala 5500 pripadnika, poginulo je 270 vojnika, a tisuću je ranjeno.

Odgovori