Na današnji dan obilježava se 28. godišnjica pogibije Olivera Pešića (21) i Marinka Adžića Kapitanovića (26) te Ivana Ćurkovića (28).

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Na današnji dan obilježava se 28. godišnjica od kako su Marinko Adžić-Kapitanović (1969), Ivan Ćurković (1967) i Oliver Pešić (1974), policajci Policijske uprave zadarske, mučki ubijeni 16. svibnja 1995. godine u mjestu Pakoštani pri izvršavanju povjerenih službenih zadaća.

Marinko, Ivan i Oliver, kao pripadnici policije do svoje pogibije obavljali su različite policijske poslove i aktivno su sudjelovali u obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske.

Povodom obilježavanja 26. obljetnice, objekt Policijske postaje Biograd od 2021. godine nosi ime »Centar hrvatskih redarstvenika Ivana Ćurkovića, Marinka Adžić-Kapitanovića i Olivera Pešića«.

Memorijalna atletska utrka u sjećanje na trojicu tragično poginulih redarstvenika Policijske uprave zadarske 1993.godine ,: Olivera Pešića (21) i Marinka Adžića Kapitanovića (26) te Ivana Ćurkovića (28) u organizaciji Udruge dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90. – 91, održava se svake godine na obljetnicu njihove pogibije.

Obilježavanje je započelo jutros u Biogradu u Crkvi Sv. Stošije, gdje je služena Misa zadušnica.

U spomen na njihovu nesebičnu žrtvu,  ispred Policijske postaje Biograd, pokraj spomenika poginulim policajcima, nakon obitelji policajaca, cvijeće i svijeće su položili potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova, dr.sc. Davor Božinović  u nazočnosti načelnika Policijske uprave zadarske Antona Dražine i načelnika Policijske postaje Biograd Alberta Šarina, izaslanik Ministarstva branitelja te izaslanstva Grada BIograda, općina Pakoštane, Sv. Filip i Jakov te Polače kao i predstavnici brojnih udruga proizišlih iz Domovinskog rata. 

Tijekom programa obilježavanja, ministar dr. sc. Davor Božinović je pozdravio obitelji stradalih hrvatskih policajaca, obitelji stradalih hrvatskih branitelja, predstavnike hrvatskih braniteljskih udruga, izaslanika Ministarstva branitelja te predstavnike županijskih i lokalnih vlasti, te istaknuo:

I u ovom trenutku hrvatski policajci u Biogradu i u Pakoštanima i diljem Hrvatske obavljaju svoj težak, a primjer naše trojice poginulih kolega svjedoči, i riskantan posao, posao za koji su se svjesno opredijelili znajući da mogu ostaviti svoj život. Zato je svima nama, pogotovo policijskom sustavu, da radimo profesionalno svoj posao i danas su hrvatski policajci zajedno sa svojom subraćom iz Hrvatske vatrogasne zajednice, iz HGSS-a iz Crvenoga Križa na poplavljenim područjima ovdje blizu u obrovačkom i gračačkom dijelu županije, ali i u svom drugim kriznim područjima danas u kojima se nosimo sa poplavama, sutra vjerojatno opet sa požarima, međutim čvrst smo mi narod, čvrsta smo mi institucija.”

Prisjećajući se tri policijska službenika koji su svoju službu obavljali odgovorno i časno, načelnik Anton Dražina je nastavio:

„ Prije 28 godina dogodila se velika tragedija za našu policijsku zajednicu u ovom mjestu…Marinko, Ivan i Oliver bili na ponos svojih obitelji i bili su ponos svih nas koji smo ih imali priliku upoznati.”

U organizaciji Udruge dragovoljaca MUP-ZNG 1990./1991. sa startom u Pakoštanima održan je mini maraton, 3. Memorijalna atletska utrka „TRI HRVATSKA REDARSTVENIKA“.  Cilj utrke i doček sudionika je bio ispred Policijske postaje Biograd, gdje su najbržim sudionicima podijeljeni pehari i medalje, a ostalim sudionicima zahvalnice. U utrci su sudjelovali i policijski službenici Policijske uprave zadarske.

Kao i dosadašnjih godina u organizaciji Udruge dragovoljaca MUP-ZNG 1990./1991. održan je mini maraton, 3. Memorijalna atletska utrka Pakoštane – BIograd za poginule u Pakoštanima 1995., sa startom u Pakoštanima i ciljem ispred Policijske postaje Biograd gdje su svim sudioncima na kraju uručene zahvalnice,  te medalje i pehari. 

U utrci je sudjelovalo oko 30 trkača, među kojima su sudjelovali i policijski službenici Policijske uprave zadarske.

Odgovori