Natjecanje u Kuhanju Moslavačkog Gulaša: Kulinarska Fešta u Popovači

Nove obavijesti Vijesti

U organizaciji Turističke zajednice Grada Popovače i Udruge kuhara Grada Popovače, održano je, sada već tradicionalno, natjecanje kuhanja moslavačkog gulaša. Ovaj gastronomski spektakl okupio je 26 timova na prostoru Trga II ispred Doma kulture u Popovači.

Bez Kotizacije, S Bogatim Darovima

Ono što je posebno vrijedno spomenuti jest da su timovi sudjelovali bez plaćanja kotizacije. Turistička zajednica i Grad Popovača za svakog sudionika osigurali su zahvalnice, 1 kg mesa (jelna), vino i kruh. Timovima je bilo potrebno donijeti vlastiti kotlić, brener, začine i sve ostale potrebne namirnice za kuhanje gulaša.

Kulinarski Šou i Stručna Ocjena

Cijeli program vodio je popularni voditelj Mario Petreković, dok je ocjenjivačka komisija bila sastavljena od tri renomirana chefa: Tomislav ŠpičekBranko Ognjenović i Ivica Šimić. Atmosferu je dodatno začinio Tamburaški sastav Aldumaš, stvarajući veselu kulisu za natjecatelje.

Nakon određenog vremena kuhanja, točno u 19 sati, svi timovi su predstavili svoje skuhane gulaše. Stručni žiri ocijenio je svaki gulaš prema kriterijima okusa, teksture i prezentacije.

Pobjednici i Veselje

Prvo mjesto, s impresivnih 163 osvojena boda, pripalo je timu s bojem 25, nazvanom “Probušeni kotlić”, a osvojili su nagradu Roštilj na drveni ugljen, vreća ugljena, nož i vino Škrlet. Drugo mjesto, s 162 boda, osvojio je tim pod brojem 13, poznat kao “Žitna polja Potok”, a dobili su predviđenu nagradu, Kotlovina komplet, nož i vino Škrlet. Na trećem mjestu, s 161 bodom, našla se Udruga dragovoljaca Domovinskog rata ogranak Popovača, a kao nagradu dobili su Kotlić s nogarima, nož i vino Škrlet.

Na kraju, Tomislav Špiček zahvalio je svim sudionicima i istaknuo kako je ovo treći put da je prisustvovao ovom događaju te da je svaki put sve bolje i bolje. “Neke stvari su vam ostale u ‘uhu’”, dodao je s osmijehom.

Voditeljica Turističke zajednice Grada Popovača Ksenija Tomac Špoljarić, upoznala nas je kako je ovo već 25. natjecanje koje organizira Turistička zajednica Grada Popovača, zajedno s Gradom Popovača i Udrugom kuhara Grada Popovače te Udrugom Škrlet. Ovogodišnje izdanje privuklo je 26 prijava, a atmosfera je bila opuštena i puna zabave.

Prostor za događaj odabran je s posebnom pažnjom kako bi svi sudionici mogli uživati zajedno. Natjecatelji su se okupili spremni pokazati svoje kulinarske vještine, a pravila su bila fleksibilna. Bez kotizacije, svaki tim dobio je majice, crno i bijelo vino i meso.

Ksenija Tomac Špoljarić, istaknula je važnost ovakvih događanja: “Ovo je prilika da se ljubitelji gulaša okupe, razmjene iskustva i uživaju u prijateljskoj atmosferi.

Ovo natjecanje postalo je tradicija koja slavi gastronomiju i zajedništvo, a svi sudionici jedva čekaju sljedeću godinu kako bi ponovno sudjelovali u ovoj kulinarskoj avanturi

DSC_7876
FOTO ALBUM

Ovo natjecanje nije samo o kuhanju, već i o zajedništvu, tradiciji i dobrom raspoloženju. Popovača je još jednom pokazala svoju ljubav prema gastronomiji i kulinarskoj baštini Moslavine.

Odgovori