Nakon četiri godine i četiri faze izgradnje, Pelješki most otvoren je za sve građane .

Nove obavijesti Vijesti

Danas, 26. srpnja u 8 sati u Brijesti budnicom nekoliko orkestara iz Dubrovačko-neretvanske županije, započeo je program otvorenja Pelješkog mosta. U 9 sati održana je utrka trkača svih generacija a u 12 sati kratka utrka lađara ispod mosta, uz nastupe klapa, kulturno-umjetničkih društava i drugih tijekom dana do večernjih sati.

Na strani odmorišta Brijesta most će biti otvoren od 10 sati za sve građane i posjetitelje koji njime žele prošetati (do prvog pilona).

Most Pelješac, Komarna – Photo: Grgo Jelavić/PIXSELL

Svečanost u Komarni počinje u 20.15 i predviđeno je da će trajati oko sat i pol. U sklopu glazbeno-scenskog programa kratko će se obratiti dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, kao izaslanica predsjednice Europske komisije potpredsjednica EK Dubravka Šuica, videoporukom kineski premijer Li Keqiang, a zatim premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te predsjednik Republike Zoran Milanović.

Svečanost u Komarni završit će izvedbom “Himne slobodi”, vatrometom tijekom kojeg će zvoniti i zvona svih crkava Dubrovačke biskupije te blagoslovom mosta, a prvi će njime nakon otvaranja proći motociklisti braniteljskih postrojbi. Tijekom vatrometa mostom će proći i dva automobila hrvatske proizvodnje – Rimčeva Nevera te automobil koji gradi automobilistički as Niko Pulić. 

Ispod mosta bit će usidrene brojne barke i brodovi, kao i trajekt koji prima oko 400 ljudi. Redoviti promet Pelješkim mostom krenut će u ponoć.

Pelješki most proteže se od Komarne na kopnenoj strani do Brijeste na Pelješcu. Duljina mosta, od osi do osi upornjaka je 2404 metra, a ukupna duljina s upornjacima je 2440 metara. Plovidbeni profil ispod mosta usuglašen s ekspertnom skupinom BiH je 200 puta 55 metara. Most je integralne hibridne konstrukcije s 13 raspona, od kojih je pet glavnih (centralnih) raspona duljine 285 metara, šest centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra te dvije trake zajedno sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanja mosta.

Cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška je kao 30 Eiffelovih tornjeva. Cijena mosta je 420 milijuna eura u čemu EU sudjeluje s 85%, a Hrvatska s 15%.

Glavni i odgovorni projektant Pelješkog mosta je Marjan Pipenbaher. Izvođač radova je kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation, koji je posao dobio na natječaju 2018. godine. Gradnja Pelješkog mosta službeno je počela 31. srpnja 2018., kada je izvođač i uveden u radove. Predstavnik kineskog izvođača radova Lu Shengwei obećao je da će projekt biti napravljen na vrijeme i kvalitetno, uz angažiranje lokalnih tvrtki kao što uvijek rade u međunarodnim poslovima.

Hrvatske ceste još su 2016. objavile dokument po kojemu su do 2022. predviđene četiri faze projekta koje uključuju izgradnju pristupnih cesta mostu, izgradnju samog mosta, zatim dionice ceste na Pelješcu (relacija Zaradeže – Prapratno) te tzv. Stonske obilaznice (relacija Đonta – Doli).

Most je dio projekta “Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom”. Vlada je u veljači 2017. prihvatila odluku o financiranju toga projekta koja je vezana za izgradnju Pelješkoga mosta, projektnu dokumentaciju i sufinanciranje sredstvima EU-a. Ta je odluka bila preduvjet za realizaciju gradnje mosta i pristupnih cesta, što će obilježiti iduće godine.

No i prije toga, još u svibnju 2013., Europska komisija naručila je predstudiju izvedivosti koja je pokazala da je Pelješki most najbolje rješenje za povezivanje juga Hrvatske s ostatkom države. Hrvatske ceste izradile su tada prijavu velikog projekta za projekt Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom. Vlada je odluku o financiranju projekta “Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom” popratila riječima da se time jača prometna povezanost Dalmacije s ostatkom zemlje, što je ujedno i dio Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske od 2014. do 2030. 

Podizanjem posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije, most je 29. srpnja prošle godine potpuno spojen. Simbolično su postavljanje dovršili premijer Andrej Plenković, ministar prometa Oleg Butković, dubrovačko-neretvatnski župan Nikola Dobroslavić i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Direktor Strabaga Hrvatska Veljko Nižetić kazao je da će Strabag sve radove na pristupnim cestama završiti na vrijeme i u skladu s ugovorom. Ugovorena vrijednost tih radova je 478,3 milijuna kuna bez PDV-a, a rok za dovršetak 13. kolovoza.

Ostaje još osam kilometara obilaznice Stona i spoja na državnu cestu D8 koji bi trebao biti gotov do kraja ove godine.

Izvor : HRT Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Odgovori