U Strugi Banskoj svečano je obilježena 31. obljetnice pogibije trinaestorice hrvatskih redarstvenika.

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Danas u Strugi Banskoj svečano je obilježena 31. godišnjica herojske pogibije trinaestorice hrvatskih redarstvenika, koji su svojom žrtvom privremeno zaustavili proboj velikosrpskog agresora kroz pounjska sela.

Redarstvenici i pripadnici Zbora narodne garde nadljudskim su snagama pružali otpor daleko brojnijem neprijatelju. Na oklopljeni kamion agresori su 26. srpnja 1991. postavili protuavionski top, a ispred kamiona na cesti formirali živi štit od 39 Hrvata zarobljenih iz spaljene Zamlače. Brutalno goneći ljude pred sobom, agresor je palio kuće, zlostavljao mještane uz prijetnju strijeljanjem, do krvi tukao zarobljene civile oružjem, rukama i nogama, pritom neprestano pucajući sa svih strana.

Mile Blažević-Čađo je kao pričuvni policajac dao svoj život u samoubilačkom činu sa samo jednim ciljem – da zaustavi i onesposobi četnički oklopni transporter naoružan protuzračnom strojnicom, ispred kojeg je šest sati hodalo četrdesetak Hrvata iz sela Zamlača, koje su četnici zarobili i koristili kao živi štit te onemogućavali hrvatske policajce da pucaju na nadolazeću okupatorsku kolonu.

Čađo se opasao eksplozivom i ručnim bombama te je izišao iz svog rova u blizini obiteljske kuće, sakrio se odmah iza potpornog zida i pričekao da prođu civili, a onda se bacio na oklopnjak i aktivirao eksploziv. U podvigu mu je pomagao Željko Filipović, Crnogorac porijeklom, policajac iz Dugog Sela kraj Zagreba, koji je poginuo zajedno sa Čađom. Taj dan je osim njih dvojice poginulo još jedanaest hrvatskih policajaca u četničkom divljanju po pounjskim selima.

Nakon mimohoda kroz mjesto, predvođenim ratnim zastavama, do spomen-obilježja poginulim hrvatskim redarstvenicima, počast je herojima Pounja odana na mjestu njihove pogibije. Na ploči su istaknuta njihova imena: Mile Blažević – Čađo, Mile Pušić, Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja, Goran Fadljević, Marijan Parlov, Drago Matijević, Šefik Pezerović i nestali Ivan Žalac.

Nakon članova obitelji poginulih, vijence su položili i svijeće zapalili članovi izaslanstava Vlade i ministarstava, s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, izaslanstva policije, županije, lokalne i regionalne samouprave, mnogih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.

Središnji dio svečanosti održan je pred spomen-obilježjem ” Pounjski plamen slobode“, podignutim poginulim Hrvatima u Drugome svjetskom ratu, na Križnom putu i u Domovinskom ratu. Svečanost je počela dočekom maratonaca, koji su trčeći spojili Čukur-brdo, mjesto pogibije novinara i snimatelja Gordana Lederera, sa Strugom, te podizanjem na stijeg državne zastave koju su donijeli pripadnici policijske motorizirane jedinice.

U programu su nastupili članovi policijske klape “Sveti Mihovil“, KUD-a “Hrvatski pleter” iz Dvora te glazbeni solisti. Molitvu je predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić. Za svečanosti je uspostavljena i videoveza s posadom policijskog broda “Mile Blažević – Čađo“, koji je ispod Pelješkog mosta uoči njegova otvorenja. 

Nakon svečanosti, sudionici komemoracije otišli su do rijeke Une, gdje su se sastali sa sudionicima spusta čamaca Unom u počast poginulim redarstvenicima. 

Nakon svečanosti ministar Božinović je izjavio da mnogobrojni okupljeni potvrđuju kako poginuli branitelji nisu zaboravljeni te da sjećanja na njih ne blijede. “Ovdje se prisjećamo neopisivog herojstva branitelja Pounja s Milom Blaževićem – Čađom, koji je vlastitom žrtvom spasio civile, koji su kukavički gurani ispred vozila agresora“, rekao je. 

Foto : SMŽ

Odgovori