Dragovoljcu Domovinskog rata Država oduzela kuću .

Nove obavijesti Vijesti

 

Zastupnik Hrvatskog Sabora Republike Hrvatske Marin Miletić  u četvrtak 05. svibnja  na sabornici u svome slobodnom govoru iznio je jedan nevjerojatan slučaj .

 

Presuda Općinskog suda u Crikvenici u ime Republike Hrvatske, dragovoljcu Domovinskog rata koji je više godina bio na prvoj liniji kao dragovoljac i branio ovu zemlju, vjerovali ili ne , oduzeto mu je privatno vlasništvo .

 

Dakle, radi se o jednom hrvatskom dragovoljcu iz Domovinskog rata koji je 2008. godine od Republike Hrvatske kupio kuću za 60.000,00 Eura. Nakon toga, država,  tj. porezna uprava mu odredi koliko poreza mora platiti za tu kuću, što dragovoljac i učini dakle, plati porez za kuću koju je kupio. Poslije kupnje kuće i plaćanje poraza za kupnju kuće, uknjiži se u sve knjige, kao vlasnik 1/1.  Četrnaest godina živi na tom svom posjedu i onda, kaže država, radi “toga i toga “ Zakona, oduzima mu se vlasništvo, tu kuću koju je dragovoljac prije 14 godina kupio, platio porez i kojem mu je država dopustila i odobrila da se uknjiži kao jedini vlasnik u svim knjigama, u korist Republike Hrvatske,  jer kako se u presudi navodi riječ je o „pomorskom dobru“.

 

Pitanja je puno , jer ako je ta čestica, to područje pod “ Pomorskim dobrom”, kako je dragovoljac mogao kupiti kuću i kako su mu sud i država dopusti da se uknjiži kao stvarni vlasnik, kao jedini vlasnik ?

 

I što može biti gore od toga ?

 

Dragovoljac, pošto mu je oduzeta kuća, mora platiti i sudske troškove postupka. Nije dobio, niti mu država to želi omogućiti, da mu se vrati uloženo za kupnju kuće, odnosno, 60 tisuća eura . Čak, niti porez koji je platio za kupnju te iste oduzete nekretnine mu nije vraćan  ..

 

Ja sam mislio da se „otimanje“ privatne imovine ne može dogoditi u 21 stoljeću, u Vladi Andreja Plenkovića koji se toliko bori da hrvatska bude jednaka kao ostale napredne europske zemlje, sada mi se čini da sam u zabludi .

Video možete pogledati na Linku

 

Odgovori