Na današnji dan SR Hrvatska postala je Republika Hrvatska

Domovinski rat Nove obavijesti Vijesti

Dana 20. lipnja 1990., pred Hrvatskim saborom zavijorila se hrvatska barjak, označavajući kraj ere Socijalističke Republike Hrvatske i početak Republike Hrvatske. Ovaj povijesni trenutak obilježio je zamjenu komunističke petokrake zastave povijesnim hrvatskim barjakom s prvim bijelim poljem.

Hrvatski Sabor donio je odluku da umjesto dotadašnjeg službenog naziva “Socijalistička Republika Hrvatska”, naša domovina postane Republika Hrvatska. Građani su putem TV ekrana iz cijelog svijeta pratili ovaj povijesni trenutak, a Markov trg bio je prepun svjedoka.

U priopćenju predsjedništva SR Hrvatske objavljeno je da će novo ime biti Republika Hrvatska, bez prefiksa “socijalistička”. Povijesni hrvatski grb postao je sastavni dio hrvatske trobojnice, a dotadašnje “Izvršno vijeće Sabora” preimenovano je u “hrvatsku vladu”. Ovo je bila nedvosmislena najava da će Hrvatska iskoristiti ustavno pravo za stjecanje suverenosti i nezavisnosti.

Dok je Beograd imao drugačije ciljeve, Hrvatska je odlučila krenuti vlastitim putem. Povijesna zastava Republike Hrvatske s crveno-bijelo-plavim prugama i bijelim poljem hrvatskog grba ponosno je lebdjela nad našom neovisnom domovinom od 20. lipnja 1990. do kraja prosinca iste godine.

Odgovori