Na današnji dan smo rekli zbogom SFRJ

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Današnji dan, 8. listopada obilježava se kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Tom je odlukom  Sabor rekao da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji. 

Ta odluka Sabora je donesena nakon tromjesečnog morotorija na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. 

A koju je Europaka zajednica odgodila na tri mjeseca, tako zvanom Brijunskom deklaracijom od 7. srpnja, kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem.

Unatoč tome , dan prije odluke 7. listopada, zrakoplovi Jugoslavenkog ratnog zrakoplovstva raketirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Zbog raketiranja Banskih dvora i prijetnje JNA, politički vrh odlučio je da nadolazeću sjednicu Sabora treba izmjestiti na neku drugu lokaciju. Sutra dan 8. listopada povijesna sjednica svih triju saborskih vijeća održana je  u Šubićevoj ulici 29 u Zagrebu. Na istoj saborskoj sjednici izglasano je i 15 zakona potrebnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske. 

Odgovori