Na današnji dan Rudolf Perešin pobjegao je sa svojim MIG-om u Austriju

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Na današnji dan prije 31 godina legendarni pilot ratnog zrakoplovstva Rudolf Perešin je sa svojim MIG 21 oznake “26 112” prebjegao iz ratnog zrakoplovstva SFRJ u Austriju , te je simbolički označio početak bijega pilota Hrvata iz tadašnjeg ratnog zrakoplovstva SFRJ .

Ako se vratim u 91.godinu i odmotam svoj film, rekao bih da sam prebjegao iz JNA s većim rizikom za moju obitelj nego što je ustvari bio potreban. Postojala je mogućnost da normalno i, da tako kažem, legalno spakiram svoje stvari i da se demobiliziram. Odlučio sam se za riskantniji način, za bijeg zrakoplovom potkraj srpnja 1991. u dogovoru s gospodinom Tomislavom Magićem, koji je tada u Zagrebu zapovjedništvu Zbora narodne garde animirao zrakoplovni kadar po zrakoplovnim lukama bivše Jugoslavije da napuste JNA . Bilo mi je sugerirano da ako ikako mogu , prebjegnem svojom letjelicom.

Iz intervjua s pukovnikom Rudolfom Perešinom, zapovjednikom lovačke eskadrile u zrakoplovnoj bazi Pleso.

Austrijanci su čuvali MIG 21 tijekom raspada i rata na prostorima bivše države, a na kraju izložili u vojnom muzeju u Zeltwegu.

Austrijanci nisu vraćali MIG 21, tražeći da taj problem u raspravi o sukcesiji riješe članice bivše države. Na kraju je MIG 21 rastavljen u Zeltwegu te kamionom transportiran upravo u Zagreb.

Od 2019 godine Rudijev MIG 21 nalazi se ispred zgrade MORH-a u Zagrebu.

Perešin je bio prvi koji je to učinio riskantnim letom. Taj njegov let dogovaran je mjesecima s hrvatskom stranom, ali prvo se čekalo da iz Bihaća, gdje je Perešin bio smješten, na hrvatsku stranu stigne njegova obitelj, supruga Ljerka i kći Daliborka. Kako su tada već bili pod lupom KOS-a, tajne vojne službe, Perešin je dugo čekao na mogućnost bijega.

Ta se prilika stvorila 25. listopada kada je dobio hitnu naredbu da izviđa povlačenje JNA iz Slovenije. Perešin je, naime, bio pilot-izviđač i letio je na posebnoj inačici MIG-a 21 R, koji nije bio naoružan, nego je nosio kamere. Po povratku s izviđanja, Perešin je skrenuo u Austriju i u visini Bleiburga u brišućem letu sletio u obližnji Klagenfurt. Kasnije će doznati da su njegov avion Austrijanci uočili tek kada je već izbacio kotače za slijetanje, pa ga nisu stigli presresti.

Tim svojim domoljubnim činom nanio je težak moralni i politički udarac agresorskoj vojsci i njezinu zrakoplovstvu, a građanima Hrvatske neizmjeran ponos, prkos i rast nacionalnog naboja i svijesti u najkritičnijim danima Domovinskog rata.

Četiri dana poslije, Perešin je već u Hrvatskoj, gdje sudjeluje u formiranju borbenog zrakoplovstva.

Rudolf Perešin osobno i njegova prva lovačka eskadrila u svim akcijama i operacijama HV-a, izvršavaju brojne borbene zadaće te brane Zagreb i zračni prostor Hrvatske. Tako je bilo i 2. svibnja 1995. godine, drugog dana “Bljeska”: U ranim jutarnjim satima, kad njegov MiG, izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške, biva pogođen zrnima neprijateljskih protuavionskih topova i ostaje neupravljiv. Pilot, na ekstremno maloj visini (ispod 50 metara) i u nesigurnom nagibu, avion napušta katapultiranjem, prizemljuje se na neprijateljskom teritoriju, dok se avion inercijom brzine, prebacuje preko Save na hrvatski, “Bljeskom” već oslobođeni prostor. Posmrtni ostaci su vraćeni 4. kolovoza 1997. godine, a 15. rujna 1997. godine je pokopan u na Mirogojskom groblju.

Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate, Učinio sam samo ono što mislim da je dužnost svakog građanina Hrvatske. Svatko tko Hrvatsku smatra svojom domovinom treba pridonijeti borbi za slobodu. Pravi su heroji u Vukovaru i na drugim borbenim linijama, no za mnoge od njih nikada se neće čuti.

Rudolf Perišin

Njegovo ime od 25. ožujka 1998. godine nosi Zrakoplovno-tehnička škola u Velikoj Gorici, kao i Središte za obuku HRZ i PZO “Rudolf Perešin” u vojarni Zemunik

Perišin je dobio posthumno čin stožernog brigadira

Odlikovanja ; Red kneza Domagoja s ogrlicom, Spomenica domovinskog rata, Medalja Bljesak, Medalja za iznimne pothvate , Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana sa srebrnim pleterom, Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Spomenica domovinske zahvalnosti, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Jelačića i Red Stjepana Radića

Odgovori