Na današnji dan 1992. godine započela opsada Sarajeva

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Na današnji dan 1992. Vojska Republike Srpske, koju je naoružala Jugoslavenska Narodna Armija i podržavala Srbija, na današnji dan 5. travnja 1992. godine započela je opsadu Sarajeva. Opsada je trajala 1425 dana, do 29. veljače 1996. godine.

Tijekom opsade u Sarajevu ubijeno je više od 14.000 ljudi. Zastrašujuća je činjenica da je među njima bilo više od 1500 djece.

Unatoč proteku vremena i vlasti BIH nemaju podatke koliko je točno djece ubijeno i nestalo tijekom Domovinskog rata. Prema podacima Istraživačko-dokumentacijskog centra, ubijeno ih je 3.372, od čega najviše u Sarajevu i istočnoj Bosni. U Sarajevu su ih ubijale granate i snajperski meci.

Prve civilne žrtve u Sarajevu bile su dvije žene – Suada Dilberović 24-godišnja studentica pete godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu i 34-godišnja službenica Skupštine Bosne i Hercegovine Olga Sučić, majka dvoje djece, a ubijene su s krova hotela snajperskih hicima  na mostu Vrbanja preko rijeke Miljacke.

Suada je na samrti pitala: “Zar je ovo Sarajevo?”. Olga Sučić umrla je na putu do bolnice. Više osoba tog dana je ranjeno, među kojima je bilo i djece.

Njima u spomen taj most danas nosi ime „Most Suade i Olge”.

Istočna Bosna (Foča, Goražde…). je i u ll svjetskom ratu bila područje na kojem su četnici pokušali izvršiti etničko čišćenje. Ista stvar se ponovilo i u ratu devedesetih, a najveća tragedija i zločin, dogodio se u Srebrenici.

Odgovori