Na današnji dan 1992. godine iz rafala ispred kafića Kiwi ubijen je Mato Šabić Šaban

Domovinski rat Obljetnice Riječ branitelja Vijesti Vjera

Na današnji dan 3.3.1992 god. Iz rafala ispred kafića Kiwi na jugu II u Osijeku, dok je ulazio u svoj Mercedes , ubijen je Mato Šabić-Šaban, zapovjednik obrane dijela grada Jug II u Osijeku.

Šabana su ubili do danas nepoznate osobe, špekulira se svašta ali bez pomaka da se okonča misterij tko je bio ubojica a tko nalogodavac njegovog ubojstva.

Šaban je sam sa svojim prijateljima organizirao obranu Juga II, naoružao i nabavio uniforme. Stvorio je veliki ugled, kako vojnika a tako i zapovjednika. Imao je svoju strategiju oko obrane i teško ga je bilo kontrolirati pa se pretpostavlja da je to bio pravi razlog likvidacije.

U njegovoj postrojbi bio je i legendarni, tada maloljetni dragovoljac Petar Krpan.

Najveći dio rata 1991. Šaban je proveo u obrani Laslova, sve do pred pad Vukovara kada je prebačen u Vinkovce. U Vinkovcima je, čekajući proboj za Vukovar, čuvao hotelske prostorije u kojima je bio zatočen Dedaković, gdje ga je tri dan ispitivao, ali je nakon nekog vremena sa svojim ljudima vraćen u Osijek, gdje je preuzeo jedan punkt na osječkoj obilaznici južno od svog naselja. Cijelo je to vrijeme bio pripadnik posebne pričuvne policije, a u HV je prešao tek koncem drugog mjeseca 1992, kada je formirana 4. bojna 106. brigade.
Navodno je petnaest dana prije likvidacije bio na sastanku s Manolićem, te kako su se posvađali jer je rekao kako će zabubati i na unproforce ako dobije zapovijed za povlačenje iz dijela grada južno od Klajnove ulice. Nakon toga je s kompletnom jedinicom prešao u HNS koji je tada vodila Savka Dapčević Kučar. Manolić je tada došao do zaključka kako bi Šaban mogao medijima otkriti i pozadinu priče o ispitivanju Dedaković, nakon pada Vukovara. Zbog toga je Šaban, kao nezgodan svjedok morao nestati. Trebalo je samo naći pogodne izvršitelje, dovoljno motivirane za njegovu likvidaciju, koji bi odmah potom mogli i sami biti uklonjeni. A takvih je bilo više.”, pise Hrvoje Franjetić za blog.spot

Ratniče, počivaj u miru Božjem!

Odgovori