Na današnji dan utemeljenja je legendarna 101. bosansko-brodske brigade HVO.

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Danas, na 32. obljetnicu kod Središnjeg križa na Gradskom groblju odala se počast svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima.

Svečanost se nastavila svetom misom zadušnicom u crkvi sv. Ilije Proroka u Brodu.

Legendarna 101. bosansko-brodska brigada bila je brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini. Postrojba je utemeljena kao 1. bosansko-brodska brigada 3. ožujka 1992., da bi 11. svibnja 1992. bila preimenovana u 101. bosansko-brodsku brigadu HVO-a.

Postrojbu je činilo pet pješačkih bojni, oklopna bojna, jedna topnička postrojba te sve druge prateće postrojbe koje su pripadale brigadi.U tijeku svoga postojanja kroz brigadu prolazi ukupno 4.955 bojovnika

Brigada je imala veliki broj poginulih, čak njih 426. i 1417 ranjenih pripadnika brigade govori više od bilo kakvih riječi.

Godina je 1992., srpske paravojne formacije te JNA razaraju Hrvatsku. Svakodnevno se vrše razni napadi na hrvatski narod kako u RH tako i u HB. Hrvatski narod se počinje organizirati. Organiziraju se seoske straže, razne vojne formacije te se počinje s nabavkom pješačkog naoružanja.

101. bosansko-brodska brigada bila je brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini. Postrojba je utemeljena kao 1. bosansko-brodska brigada 3. ožujka 1992., da bi 11. svibnja 1992. bila preimenovana u 101. bosansko-brodsku brigadu HVO-a.

Godina je 1992., srpske paravojne formacije te JNA razaraju Hrvatsku. Svakodnevno se vrše razni napadi na hrvatski narod kako u RH tako i u HB. Hrvatski narod se počinje organizirati. Organiziraju se seoske straže, razne vojne formacije te se počinje s nabavkom pješačkog naoružanja. Iz tih vojnih formacija, seoskih straža, rezervnih sastava policije, u sljedećem vremenu biti će formirani prvi vodovi te satnije 1. bosansko-brodske brigade, kasnije 101. bosansko-brodske brigade.

Prvi oružani sukob brigada je imala 3. ožujka 1992. u obrani mosta između dva Broda te sprječavanju ulaska srpskih postrojbi u grad i odbijanju neprijatelja na početne položaje. U ranim jutarnjim satima 4. ožujka Krizni štab općine Bosanski Brod, primoran ovim događajima koje su inscenirali JNA i paravojne srpske snage i shvativši da je na djelu pravo ratno stanje, formira obranu grada. Bilo je jako važno zaštititi sveukupno stanovništvo koje je ostalo na području grada, među kojima je bio i značajan broj građana srpske nacionalnosti koji su tu ostali, a mnogi od njih su bili i lojalni branitelji grada. Trebalo je također osigurati zaštitu imovine, kako privatne, tako i društvene, i organizirati normalno funkcioniranje grada u tim nenormalnim, za sve potpuno novim uvjetima. Formira se crta obrane: Kajak klub, Skele, Mahala te ulicom Oslobođenja, tj. magistralnim putem B. Brod – Derventa, te se spušta u Ulicu Zmaja Jove Jovanovića, sve do upravne zgrade otpada Uniprometa. To je već sami izlazak iz grada, dalje se linija obrane daje proteže: Greda, Kričanovo, Kolibe Donje, Kolibe Gornje, te se preko ribnjaka nastavlja na Novo Selo, Koraće, Barica, Kostreš, Bijelo Brdo i Bos. Dubočac. Ovako uspostavljena crta obrane ostaje uglavnom nepromijenjena do 8. svibnja 1992. godine, piše Večernji list.

Njihova žrtva nikada ne smije biti zaboravljena, a spomen i sjećanje na njih zalog je bolje budućnosti generacija koje dolaze.
Neka im je vječna slava i hvala.

Odgovori