NATO Konferencija o naučenim lekcijama 2024. u Lisabonu

Nove obavijesti Vijesti

U organizaciji NATO središta za provedbu analiza združenih operacija i za naučene lekcije (Joint Analysis and Lessons Learned Centre – JALLC), te pod pokroviteljstvom zapovjedništva NATO-a za transformaciju (HQ SACT), od 15. do 18. travnja 2024., održana je NATO konferencija o naučenim lekcijama u Lisabonu, Portugalskoj Republici.

Na konferenciji su sudjelovali 284 predstavnika iz 68 entiteta NATO-a, uključujući predstavnike obrambene industrije i nacionalne delegacije iz 38 država svijeta. Glavna tema ovogodišnje konferencije bila je “Razvoj sposobnosti naučenih lekcija u potpori naporima NATO-a 2030”.

Konferencija je obuhvatila individualne i panelne prezentacije, kao i rasprave na tematskim sesijama. Fokus je bio na razvoju sposobnosti NATO-a za naučene lekcije, s ciljem poboljšanja koordinacije i dijeljenja naučenih lekcija među državama Saveza. Također, naglasak je stavljen na ubrzanje digitalne transformacije i načine na koje sposobnost za naučene lekcije NATO-a može podržati napore NATO-a prema 2030. godini.

Osim prezentacija i rasprava, konferencija je omogućila predavačima i sudionicima da razmisle o zajedničkim iskustvima stečenim u zajedničkim vježbama i operacijama. Glavni govornici bili su visoki dužnosnici NATO-a, zajedno s vanjskim stručnjacima koji su podijelili svoja iskustva i ekspertize sa sudionicima konferencije.

Izvor: MORH, Foto: ZOS/T. Kaštelan

Odgovori