Na današnji dan 1991. godine, na Papuku iz zasjede poginulo je jedanaest hrvatskih branitelja

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Tog 2. prosinca 1991.godine u zasjedi je ubijeno 11 hrvatskih branitelja od kojih je 9 bilo iz požeške 123.brigade.

Po zapovijedi Zapovjednika Operativne zone Osijek Karla Gorinšeka, zapovjednik 123. brigade HV-a Miljenko Crnjac, krajem listopada 1991. godine dobiva zapovijed za zauzimanje Radio relejnog centra TT.953 na vrhu planine Papuk. Zapovjednik 123. brigade određuje  izviđački vod da provjeri centar i podnese izvještaj. Nakon provedena dva dana i noći u samom relejnom centru, zapovjednik izviđačkog voda Zlatko Jelić podnosi izvještaj zapovjedniku Miljenku Crnjcu; ” ušli smo na prostor repetitora u samoj bazi, kojeg su neprijatelji napustili u žurbi te smo tamo zatekli dio opreme i tehnike koja je bila uništena i oštećena.

poginuli branitelji baza papuk

Nakon izvršenja zadaće izvidničkih snaga odlučeno je da se taj objekt, kao dominantna kota, osigura trajno pod nadzorom naših snagama jačine jednog pješačkog voda. Zadaću za osiguranje tog objekta dobiva 1. bojna 3. satnija koja upućuje prvi vod na izvršenje zadaće. Potom se na položaj baze na Papuku dovode i topničke postrojbe 123. brigade koje djeluju po snagama neprijatelja u vrijeme priprema i provedbe Operacije ”Papuk 91” koja je počela 29. studenog 1991. Prema riječima načelnika topništva 123. brigade (informacija iz tog vremena) tim djelovanjima precizno su pogođeni ciljevi upravo na zapovjedništvu neprijateljskih snaga na Novom Zvečevu.

 Dana 2. prosinca 1991. u podnevnim satima, snage srpskog neprijatelja koje dolaze s privremeno okupiranog područja Slatinskog Drenovca postavile su zasjedu na planinskoj komunikaciji Velika – RRC Papuk TT-953, odnosno na prostoru između današnjeg spomen obilježja i objekta Radio relejnog centra. Dobro organizirana zasjeda neprijatelja dočekala je našu kolonu motornih vozila koja je dolazila iz smjera Velike (očekujući da idu snage na smjenu osiguranja koja je tog dana bila odgođena). U teretnom motornom vozilu logistike TAM 150 bili su: Ivica Zlomislić, Branko Peći, Damir Pišmiš i Tomo Perić; u vozilu Pinzgauer bili su Davor Dragić, djelatnik zapovjedništva 123. brigade i vojni policajci Vinko Tomašević i Tomislav Pranjković; u drugom vozilu Pinzgauer bili su dva pripadnika 40. brigade veze iz Samobor (odred veze GS) Anđelko Tule i Tomislav Vužić-Mohenski.

Iz suprotnog smjera, odnosno s položaja objekta Radio relejnog centra prema Velikoj, krenuo je u osobnom motornom vozilu zastava GTL55 Tade Nikić, djelatnik zapovjedništva 123. brigade i Jozo Koutni, zamjenik zapovjednika 1. bojne 123. brigade. Nažalost, u toj zasjedi 2. prosinca 1991. godine, svi oni izgubili su život.

Na mjesto tragedije prvi je došao pripadnik treće satnije koji je sa vozilom išao prema objektu Radio relejnog centra, gdje se nalazio na osiguranju 3 vod 3. satnije 1. bojne 123. brigade. Zatečen prizorom vratio se prema mjestu Velikoj do Samostalnog izviđačkog voda 123. brigade odakle je obavješteno zapovjedništvo brigade u Požegi. Bez odgađanja iz vojarne u akciju izvlačenja poginulih upućuju se snage izvidničke desetine 1. bojne te ostale snage koje se su se nalazile u pripravnosti. Također su upućeni i pripadnici izviđačkog Samostalnog voda iz Velike te dio snaga Vojne policije. U večernjim satima istog dana osam poginulih bilo je transportirano na patologiju bolnice u Požegi, dok su ostali trojica prevezeni drugi dan 3. prosinca. Prema izvornom dokumentu, kriminalističkom izviješću Policijske stanice Požega, a na temelju patoloških pregleda tijela, evidentirano je da ”na tijelima poginulih nema elemenata kaznenog djela ratnog zločina” . (dokument krim. obrade br.4684/91.)

Na Trgu Svetog Trojstva u Požegi 5. prosinca 1991. održana je velika komemoracija za poginule pripadnike na kojoj se u suzama obratio zapovjednik 123. brigade Miljenko Crnjac slijedećim rečenicama:  

”Vaša imena bit će trajno zapisana u 123. brigadi ZNG kao imena ljudi koji su vlastitom krvlju pisali stranice svijetle i ponosne hrvatske povijesti. Ovi Hrvatski sokolovi bili su, oni su to danas, i bit će zauvijek primjer i ponos Hrvatske vojske. U ime gardista nad vašim mrtvim tijelima obećavam: Dok postoji i jedan živi hrvatski gardist u požeškoj brigadi Zbora narodne garde ova Općina kao i svi njezini građani koje ste svojim  životom branili bit će slobodna.”

 Obećanje je ispunjeno za Božić 1991. godine 123. brigada je u potpunosti oslobodila svoju općinu u  okviru Operaciji ,, Papuk 91,,  te do 3. siječnja 1992. duboko ušla u područje općine Pakrac. 

Od mjeseca rujna do kraja prosinca 1991. godine, srbočetničke neprijateljske snage postavile su tri velike zasjedne akcije od sela Kusonja do vrha Papuka u kojima je poginulo ukupno 43 branitelja.

Izvor: pozeskivodic.com

Tomislav Pranjković bio je član Kuglačkog kluba Obrtnik (Požega), a Njegov klub je prje 31. godinu pokrenuo Memorijalni kuglački turnir “Tomislav Pranjković” koji se održava i ove godine, u subotu 2. prosinca s početkom u 18,00 sati na Gradskoj kuglani u Požegi (Osječka 9). 

U subotu, 02. 12. 2023. na tridesetdrugu godišnjicu pogibije 11 hrvatskih branitelja u 11,00 sati kod spomenika na bazi Papuk bit će polaganje vijenaca koje svake godine organizira Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško – slavonske županije i grada Požege.

Odgovori