Na današnji dan 1848., prvi je put službeno zavijorila hrvatska trobojnica

Hrvatska Povijest Nove obavijesti Vijesti

Na današnji dan, 5. lipnja 1848. godine, prvi put je službeno upotrijebljena hrvatska trobojnica. Dogodilo se to malo više od mjesec dana nakon što je odluka o izgledu hrvatske nacionalne trobojnice objavljena u Gajevim Narodnim novinama.

Zapravo, radilo se o zastavi bana Josipa pl. Jelačića koja se i zavijorila povodom ustoličenja Josipa Jelačića na mjesto bana 5. lipnja 1848.

Zastava Hrvatske sastoji se od crvenebijele i plave boje, raspoređene horizontalno. No, kako je došlo do odabira ovih boja i što one predstavljaju?

Povijest i nastanak:

 • U dramatičnim revolucionarnim događajima 1848. godine, kada se očekivao rat s Mađarima, prepoznala se potreba stvaranja jedinstvene nacionalne zastave za Hrvatsku.
 • Ban Josip Jelačić i njegovi suradnici odlučili su uzeti boje iz temeljnih grbova hrvatskoga kraljevstva kako bi stvorili zastavu koja će biti državotvorna i prihvatljiva za sve povijesne pokrajine.

Boje i simbolika:

 • Crvena i bijela boja preuzete su iz povijesnog grba Kraljevine Hrvatske.
 • Plava boja dolazi iz povijesnih grbova Kraljevina Slavonije i Dalmacije.
 • U središte zastave postavljeni su združeni grbovi Kraljevina HrvatskeDalmacije i Slavonije, te je dodan i grb Velike Ilirije.

  Dana 5. lipnja 1848. na Trgu sv. Katarine u Zagrebu odigrao se je čin svečanoga ustoličenja hrvatskoga bana Josipa Jelačića. Ban je od sredine 10. stoljeća bio uz kralja ili kneza najviši dostojanstvenik u hrvatskoj državi. Ustoličenje bana je bio preduvjet da bi banove odluke postale izraz vršenja banske vlasti. Prigodom ustoličenja, Josip Jelačić je primio i znakove banske vlasti koji su istodobno bili i simboli državnopravnog položaja Trojedne Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije.

  Uz žezlo i sablju, Jelačić je primio i zastavu, koja je prvi puta u povijesti bila trobojnica crven-bijeli-plavi s grbom Kraljevine na aversu. Ta je zastava sačuvana do danas i to prvenstveno zaslugom samoga bana Jelačića koji je oporučno, izrazivši svoju posljednju volju, zaželio da se sačuvaju njegovi „predmeti od vrijednosti (…) uspomene iz sudbonosnih godina 1848. i 1849.“ i to s „izričitom željom da ona bude najtočnije izvršena“. Zastava je danas kao i cjelokupna ostavština bana Jelačića, dio fundusa Hrvatskoga povijesnog muzeja.

  Povijest upotrebe:

  • Nakon gušenja revolucije, hrvatska trobojnica bila je zabranjena, ali od hrvatsko-ugarske nagodbe 1867. ponovno je u službenoj upotrebi.

  Kada je 1918. hrvatski narod ušao u Kraljevinu SHS (kasnije Jugoslavija), hrvatska zastava s obrnutim rasporedom boja postala je zastavom nove države.

  Isto se ponovilo 1943., kada su odlukom AVNOJ-a trobojnice, ali s crvenom petokrakom zvijezdom, potvrđene kao zastave nove komunističke Jugoslavije i Hrvatske.

  Od 1990. i proglašenja samostalnosti Republike Hrvatske, stara trobojnica s povijesnim grbom i krunom ponovno je u upotrebi.

  Hrvatska trobojnica ostaje simbol nacionalnog ponosa i zajedništva te podsjeća na bogatu povijest i borbu za neovisnost

  Odgovori