Petak 13. – prije 31. godine započeo je žestok napad na Osijek

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Unatoč tome što se Jugoslavenska vojska oglušila na direktnu zapovijed, tada predsjednika predsjedništva SFRJ 11. rujna 1991. da se sve vojne postrojbe JNA povuku u vojarne sa rokom od 48 sati, vojska nije poštovala zapovjedi vrhovnika. Sljedeći dan 12. rujna, predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman donio je odluku da se zauzmu sve vojarne i skladišta JNA. Isti dan, 12. rujna, ZNG i MUP blokirale su JNA skladišta i vojarne.

Toga stravičnoga dana na Nepokoreni grad i njegove građane, već dobrano izmučene i izranjavane mučkim razaranjima srpskih agresora, sručile su se tisuće projektila ispaljenih iz minobacača, višecijevnih raketnih bacača, haubica, topova i tenkova, i to sa sve tri strane s koje je Osijek bio opkoljen. Ružnih slika dobro se sjeća i Ivan Šoltić, ratni zapovjednik 1. bojne 106. brigade.

Osijek je te jeseni stalno bio granatiran, ali taj dan bio je posebno strašan. ‘Gruvalo’ je i udaralo sa svih strana, dan i noć. Smirilo se tek idućeg dana. Gađali su nas s istoka, juga i sjevera, ali i iz tzv. Bijele vojarne, zasigurno jer su čuli da je planiramo zauzeti. Ništa im nije pomoglo, uspjeli smo u tome za nekoliko dana. No, toga dana puno je ljudi stradalo. Ja sam taj dan proveo u obilasku svojih postrojbi“, prisjeća se Ivan Šoltić, danas umirovljeni brigadir HV-a.- SiB

Velik dio prostorija Kliničke bolnice Osijek stradao je 13. rujna 1991. godine, kad je Osijek zasut tenkovskim i minobacačkim granatama iz Bijele vojarne i s Poligona C, iz Tenje, Bijelog Brda, Darde i drugih mjesta iz okolice
Osijeka. Tada je iz neposredne blizine nanesena ogromna šteta bolničkim odjelima Ginekologije, Porodništva, Pedijatrije, Transfuzije, Centralne ljekarne, a ubijena je jedna medicinska sestra, dok su ranjeni jedna liječnica i pripadnik bolničkog osiguranja. Taj su dan ubijena četiri civila, a ranjeno 130 građana među kojima je bio i jedan pripadnik Specijalne jedinice policije. Uništeni su i teško oštećeni infrastrukturni bolnički, energetski i mnogi stambeni objekti. Pod neprestanim granatiranjem, osječki je bolnički tim radio u iznimno teškim uvjetima. Upravo su oni zaslužni što broj žrtava nije bio još veći u gradu.

Odgovori