kostajnica 01

Na današnji dan 12. rujna, obilježava se obljetnica organiziranog proboja hrvatskih branitelja i civila

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Danas je obilježena 32. obljetnicu organiziranog proboja. Naime, 12.rujna 1991. godine hrvatski branitelji i civili odbili su se dragovoljno predati srpskom agresoru krenuvši u proboj. Njihov put iz zatočenog grada je išao preko Rosulja i Slabinje uz rijeku Unu.

JNA i srpski teritorijalci iz Bosanske Kostajnice postupno slamali obranu, osvajajući hrvatska sela u okolici grada i blokirajući prometnicu prema Hrvatskoj Dubici, da bi 9. rujna u potpunosti odsjekli Hrvatsku Kostajnicu od ostatka Hrvatske, okupirale zapadni dio grada, a obrambene postrojbe i hrvatsko civilno stanovništvo potisnuli u središte grada. 
Obrana Kostajnice sastojala se od 450 ljudi iz 1. brigade ZNG-a, policajaca PU Zagreb, te aktivnih i pričuvnih policajaca policijske postaje Kostajnica. Dok su agresori napadali s teškom artiljerijom, tenkovima i preko 2.000 četnika. Pomoć koja je bila upućena braniteljima Kostajnice, nije se uspjela probiti, ni nakon četiri pokušaja .

Pad brda Djed koje dominira gradom Kostajnice uzima se padom grada, a dogodio se upravo na današnji dan 12. rujna. Srbi su zarobili 60 policajaca i gardista na Djedu i prijetili njihovim ubijanjem ukoliko se preostali branitelji Kostajnice ne predaju. U gradu je nastalo rasulo te se dio branitelja odlučio na proboj, dok je dio zarobljen i odveden u logore Glinu i Manjaču kod Prijedora.

Za vrijeme napada na Kostajnicu i nakon njenog pada počinjeni su brojni zločini.. Tako je još za vrijeme opsade grada ubijeno 20 civila Hrvata u okolnim selima Graboštanima, Majuru i Stublju. Nakon pada grada je došlo do brojnih ubojstava na raznim mjestima kao Volinja, Kostrići (gdje je ubijeno i dvoje djece od 2 i 4 godine) i drugdje.

Veliki broj zarobljenih branitelja u Hrvatskoj Kostajnici je nestao, ubijen i bačen u jame na nepoznatim lokacijama. Njihovi smrtni ostaci traže se do današnjeg dana, jer je želja roditelja i braće da njihovi najmiliji imaju grobno mjesto – bolna i neizmjerna.

kostajnica masovna grobnica 1024x791 1
kostajnica masovna grobnica 1024×791 1

U Banovini je pronađeno preko 40 masovnih grobnica, a protiv počinitelja masovnih likvidacija zarobljenih branitelja i civila, još uvijek nitko nije optužen.

Uz sjećanje na 32. obljetnicu organiziranog proboja iz Hrvatske Kostajnice, svečanost obilježavanja započela je svetom misom za poginule i nestale hrvatske branitelje, koju su u crkvi Sv. Antuna Padovanskog, u zajedništvu predvodili don Ivo Borić i pater Stjepan Jambrošić. Kod spomen-ploče proboja položeni su vijenci i zapaljene svijeće, odana je počast svim sudionicima proboja i svim hrvatskim braniteljima.

Nazočnima su se obratili gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora zamjenik župana Mihael Jurić i izaslanik predsjednika Vlade RH državni tajnik Špiro Janović.

Odgovori