Pokolj u Kostrićima

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Na današnji dan 1991. godine, velikosrpske postrojbe počinile su ratni zločin nad civilima u mjestu Kostrićima ( Sisačko-moslavačka) .

Samo tri dana prije pada Vukovara, na današnji dan prije 31. godinu, srpske paravojne postrojbe ubile su 16 stanovnika sela Kostrići kraj Hrvatske Kostajnice u Sisačko-moslavačkoj županiji. Od tih 16., bilo je devet žena i sedam muškaraca. Od toga je devet žrtava bilo starije od 60 godina. Svi su ubijeni u svojim kućama ili neposredno pored svog doma.

Nekadašnji vozač cisterne u petrinjskom Slavijatransu Stevo Borojević zvani Gadafi, zapovijedao je srpskom paravojnom jedinicom “Kaline” ( zamjenik mu je bio Ilija Čizmić), koja je pobila sve mještane sela Kostrići, kako su Srbi znali reći, pravo “Ustaško” selo. Ista formacija pod komandom istog zapovjednika, mjesec dana ranije izvršila je pokolj nad zarobljenicima ( petero policajaca i dva civila) u selu Volinje. Također, “čistili” su po Banovini gdje god su mogli. Niti selo Baćinu, “Kaline” nisu zaobišli, pa su i tamo izvršili pokolj nad 56 civila u Baćinu. Spomenuta srpska paravojna postrojba odgovorna je i za likvidaciju dva ruska novinara 1. rujna 1991. godine.

Današnji dan, prije 31. godinu ostao je u tužnom sjećanju mnogima, ne samo obitelji, nego i okolice, zaselaka, sela i gradova. U tom gnusnom zločinu, “Kaline” su ubili i dvojicu braće, Tomislava koji je imao samo dvije godine i dvije godine starijeg brata Darija. Kome su oni što učinili ? I kako su mogli ? Ali odred smrti, pod komadom Gadafia i Zeca, očito su u očima te dvoje nevine djece vidjeli “duhove Ustaša” .

Ubojice su zločin proslavile u svojoj bazi, u partizanskome Spomen-domu ‘Kaline’, koji se nalazi u krugu manastira Srpske pravoslavne crkve u Komogovinama održano je slavlje, na kojem su se hvalili tko je što napravio u Kostrićima.

Ilija Čizmić iz Bosanske Kostajnice , dozapovjednik zloglasne četničke postrojbe Kaline Komogovina, u svibnju 2013. godine došao je u Zagreb da uzme novce za “Duševne boli”, a pošto je bio nedostupan Hrvatskom pravosuđu, dočekan je i ispitan u vezi počinjenih ratnih zločina koji su počinjeni u Baćinu, Kostrićima i ubojstvu ruskih novinara i Pounju.  Čizmića su u prostorima Policijske uprave zagrebačke ispitivali policajci iz Siska, jer su zločini počinjeni na području Sisačko-moslavačke županije, a pušten je jer navodno nije bilo dokaza da ga se dalje goni. On je naveo da se u ratu bavio uglavnom logistikom, da nikoga nikada nije ubio i tako dalje, kao i svaki do sada uhvaćen i optužen pripadnik srpske paravojne formacije, svi su bili kuhari, skladištari , logističari i tako dalje ..

U studenom 2017. godine DORH podiže optužnicu protiv devetorice državljana Republike Srbije za strašan zločin u Kostrićima, iako nitko od okrivljenika nije dostupan hrvatskom pravosuđu. Stevo Borojević Gadafi ubijen je još 1992.godine, a ubio ga je  pripadnik vlastite postrojbe.

U svibnju prošle godine je na Županijskom sudu u Zagrebu započela rasprava u kaznenom postupku protiv opt. Steve Džakule i dr. za zločin u Kostrićima. Suđenje se odvija u odsutnosti optuženika koji mahom prebivaju u Republici Srbiji.

Žrtve srpskih paravojnih postrojbi u selu Kostrići :

 1. Bašić Mije Petar 1898
 2. Bašić Franje Marija 1907
 3. Bašić Vilka Petar 1940
 4. Bašić Franje Jelka 1942
 5. Bunjevac Mate Kata 1905
 6. Jokić Josipa Milka 1929
 7. Jurić Antuna Zlatko 1956
 8. Jurić Jure Vera 1968
 9. Jurić Zlata Dario 1986
 10. Jurić Zlatka Tomislav 1989
 11. Jurić Josipa Marija 1930
 12. Kostrić Petra Marija 1924
 13. Kozić Mate Jure 1931
 14. Kozić Ruže Anka 1939
 15. Krizman Filipa Ferdinand 1925
 16. Krizman Petra Marija 1929

Odgovori