MORH izrazio žaljenje zbog tragedije u kojoj je poginulo dijete, a dvije osobe ozlijeđene

Nove obavijesti Vijesti

ZAGREB, 21. lipnja 2024. – Ministarstvo obrane (MORH) i Oružane snage izrazili su petak žaljenje zbog tragedije u kojoj je poginulo dijete, a dvije su osobe ozlijeđene, svi češkog državljanstva, uz apel javnosti da poštuju ploče upozorenja koje jasno sugeriraju da je područje vojnog poligona opasno.
 

Ploče upozorenja jasno sugeriraju da je na području vojnog poligona ‘Josip Markić’ ulazak na vlastitu odgovornost, da je to opasno područje i da je moguće naići na neeksplodirana sredstva. Ističemo da vojni poligon ‘Josip Markić’ ondje postoji niz desetljeća i da se ovakva tragedija dosad nikad nije dogodila“, priopćio je MORH nakon medijskih upita.

Pri tome su javnost upozorili da poštuje ploče upozorenja.

Naime, policija sumnjiči 46-godišnjeg državljana Češke da je po prethodnom dogovorenom planu obilaska, u srijedu poslijepodne u društvu svoje obitelji i prijatelja došao na šire kninsko područje, gdje se na ulazu u označeno opasno područje vojnog poligona nije pridržavao vidno istaknutih pisanih upozorenja na hrvatskom i engleskom jeziku. Ušli su u zabranjeni prostor i djetetu je dopustio da pronađeno eksplozivno sredstvo uzme i ponese sa sobom, a eksplozivno sredstvo se kasnije aktiviralo.

MORH je priopćio kako nema saznanja o kakvom je eksplozivnom sredstvu riječ, napomenuvši da je Policijska uprava zadarska izvijestila kako su svi tragovi pronađeni na mjestu događaja izuzeti i bit će proslijeđeni na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”.

Dajući više informacija o funkcioniranju poligona “Josip Markić”, MORH je naveo kako se on sastoji od tri cjeline, od kojih je cjelina 1, Kamp Bralovac, ograđena i ona je katastarski u vlasništvu Ministarstva obrane. 

Cjelina Bralovac osigurava se neprekidnom stražarskom službom. Prostornim planom Šibensko-kninske županije određen je prostor vojnog poligona “Josip Markić” kao područje od iznimnog interesa za RH. 

Zemljište koje postrojbe Hrvatske vojske koriste za aktivnosti obuke (područja paljbenih položaja i područje ciljeva – cjelina 3) omeđeno je s tri strane Parkom prirode Dinara i osigurava se tako što su jasno istaknute dvojezične ploče upozorenja, na hrvatskom i engleskom jeziku, na kojima piše: “Opasno područje – Moguć nailazak na neeksplodirana sredstva – Ulazite na vlastitu odgovornost”.

Iz MORH-a su dodali kako je ukupno šest ploča upozorenja postavljeno na svim prilaznim putevima koji vode do područja ciljeva, odnosno do cjeline 3. 

Poduzimaju se stroge mjere sigurnosti za vrijeme vojnih aktivnosti

Kada se na vojnom poligonu ‘Josip Markić’ organiziraju vojne aktivnosti, poduzimaju se stroge mjere sigurnosti, kako za pripadnike HV-a, tako i za civilno stanovništvo. Tijekom provođenja tih aktivnosti uspostavlja se stražarsko osiguranje koje sprječava prolaz ili se osigurava i usmjerava prolaznike u sigurnom smjeru”, naveli su.

Neposredno prije provođenja gađanja besposadnim sustavima nadzire se područje s ciljem utvrđivanja sigurnog prostora za provođenje aktivnosti, dok se metna situacija postavlja isključivo u području ciljeva da ne dolazi do zagađenja drugih prostora na poligonu.

Pri tome su dodali kako se posebna pozornost posvećuje pronalasku neeksplodiranih sredstava koja se uništavaju na mjestu pronalaska.

Tako se organizira se tim za motrenje i praćenje pogodaka, a obvezna je nazočnost pirotehničara koji sukladno informacijama tima za motrenje uništava, odnosno zbrinjava neeksplodirana sredstva. 
Nakon provedenih aktivnosti, postrojba provodi sanaciju i čišćenje od ostataka eksplodiranih minsko eksplozivnih sredstava.

Po provedenom gađanju, u svrhu zaštite prirodnog okoliša, zapovjednici gađanja provode pregled terena (cjelina 3), prikupljaju sve sigurne fragmente iskorištenog streljiva te ga zbrinjavaju kao otpad.

MORH je također naveo da se stanovništvo posebno obavještava o tome kada se na tom poligonu provode vojne aktivnosti.

Tako se građane informira preko Radio postaje Knin i drugih javnih glasila, MUP-a, tj. Policijske postaje Knin, Grada Knina, Javne vatrogasne postrojbe Knin, Planinarskog društva Knin te putem oglasne ploče na ulazu u vojni poligon.

Na toj su oglasnoj ploči jasno precizirani i vidljivi rasporedi aktivnosti za tekući mjesec te zone provođenja aktivnosti, a istaknuto je i područje ciljeva za koje stoji upozorenje o kretanju na vlastitu odgovornost zbog moguće zagađenosti neeksplodiranim ubojitim sredstvima”, istaknuli su iz MORH-a. 

(Hina) 

Odgovori