Povijesna bitka za Novu Bilu i cijelu Lašvansku dolinu

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Bitka za Novu Bilu i cijelu Lašvansku dolinu bila je povijesna i krvava bitka koja se dogodila prije 31. godine. Bitka se odvijala na spomen-obilježju “Pješčara”, koje je podignuto u znak sjećanja na poginule branitelje.

Na spomen obilježju “Pješčara” danas su uz molitvu položeni vijenci i upaljene svijeće od strane predstavnika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnika sportskog, obrazovnog i društveno-kulturnog života travničkog kraja kao i hrvatskih političkih predstavnika sa županijske i općinske razine.

Bitka za Pješčaru jedna je od najvažnijih bitki u Lašvanskoj dolini. Brdo Pješčaru i kotu Hrašće snage Armije BiH i mudžahedini su više od pola godine pokušavali osvojiti. Prema procjenama vojnih analitičara, bitka za Novu Bilu, a time i Lašvansku dolinu, u proteklom ratu između Armije BiH i HVO-a, vođena je na koti Hrašče, u narodu poznatijoj pod nazivom Pješčara.

U obrani tog vrlo važnog strateškog položaja tijekom rata poginulo je ukupno 68 pripadnika HVO-a, a više od stotinu ih je lakše i teže ranjeno. Kroz akciju “Pješčara”, obranjena je Nova Bila i hrvatska enklava Lašvanska dolina, koja je 316 dana bila opkoljena i neprekidno napadana od daleko brojnijih snaga Armije BiH.

Naime, tog kobnog 12. lipnja 1993. godine, nakon što su nekoliko dana prije nadmoćne snage Armije BiH iznenada napale postrojbe HVO-a i hrvatska naselja u općini Travnik, protjerali Hrvate s tih područja, na ovoj koti, koja je tijekom dana u više navrata padala u ruke bošnjačkih snaga, poginula su 22 bojovnika, a više desetaka ih je ranjeno. Bili su to pripadnici Druge bojne travničke Frankopan brigade HVO-a, ali i pripadnici postrojbi za posebne namjene „Žuti“, Tvrtkovci“ i „Vitezovi“.

Odgovori