Ministar Šušnjar obećao građanima: Svi koji su ostali bez el. energije, u kratkom roku dobit će elek. energiju

Nove obavijesti Vijesti

ZAGREB, 21. lipnja 2024. – Ministar gospodarstva Ante Šušnjar izjavio je u petak da će svi građani koji su na području Dalmacije ostali bez električne energije u vrlo kratkom roku dobiti električnu energiju.

Službe za sada nisu utvrdile da se radi o bilo kakvom kvaru u Hrvatskoj, a u ovom trenutku je veći dio gradova ponovno opskrbljen električnom energijom. Postoje posebne procedure za vraćanje pod napon, sve službe su na terenu, tako da mislim da će svi građani u vrlo kratkom roku dobiti električnu energiju“, izjavio je Šušnjar u sjedištu Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS).

Rekao je da su se zaštitni mehanizmi aktivirali, a “ispad” je došao samo do Zadra, pri čemu je pohvalio promptnu i adekvatnu reakciju svih službi.

Direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava u HOPS-u Danko Blažević je pojasnio da se u ovakvim slučajevima aktiviraju sustavi relejne zaštite, koji odreagiraju u djeliću sekunde i ograniče kvar na područje, koliko je to moguće.

Elektroenergetski sustav kontinentalne Europe međusobno povezan

Na pitanje novinara je li postojala opasnost da se incident proširi i na Zagreb i šire, Blažević je rekao da je teoretski mogao pogoditi cijelu Europu. Pojasnio je da je cijeli elektroenergetski sustav kontinentalne Europe međusobno povezan, a mana toga je da se ovakvi poremećaji prenose iz sustava pojedine zemlje u sustav druge.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je ranije izvijestila da je prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske, to jest Dalmaciji, izazvao međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja, a Blažević je izjavio da se za istragu ovakvih incidenata na europskoj razini osnivaju tzv. ekspert paneli, a predviđeno vrijeme istrage je šest mjeseci.

Preliminarno, određeni dalekovod između Grčke i Albanije je “ispao” pa su se promijenili tokovi, no to je “još u sferi nagađanja i neprovjerenih informacija”, rekao je Blažević.

Daleko smo od lanjskog rekorda u potrošnji struje

Iako se danas spominje dosezanje vrhunca toplinskog vala, Blažević je izjavio da se iz perspektive hrvatskog elektroenergetskog sustava ne može govoriti o nekoj posebno većoj potrošnji struje. “Prošle godine smo oborili rekord u ljetnoj potrošnji, danas smo bili daleko od tog rekorda”, kazao je.

Po njemu, ne bi se smjelo dogoditi da određeni dijelovi Dalmacije ne dobiju struju, a ne vjeruje da se ovakvi poremećaji skoro mogu ponoviti.

Raspad elektroenergetske mreže kroz tri države

Današnji raspad elektroenergetske mreže dogodio se kroz tri države – prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske – cijelu Dalmaciju.

HEP je izvijestio da je za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom stavio u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi se osigurala opskrba električnom energijom građana u što kraćem vremenskom roku.

Zbog nestanka struje su po gradovima bile nesnosne gužve na cestama, nisu radili semafori, a zbog vanjskih temperatura od plus 40 neki su u stanovima mjerili i desetak stupnjeva više temperature.

(Hina)

Odgovori