Ministar obrane Ivan Anušić na obilježavanju Dana hrvatske diplomacije

Nove obavijesti Vijesti

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je danas, 6. lipnja 2024. godine na svečanom obilježavanju Dana hrvatske diplomacije koje je održano u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Dan hrvatske diplomacije obilježava se 7. lipnja, na datum na koji je 879. godine papa Ivan VIII. hrvatskom knezu Branimiru uputio pismo kojim mu je priznao zemaljsku vlast nad Hrvatskom.

Ministar Anušić ovim je povodom poručio kako je hrvatska diplomacija u godinama Domovinskog rata, uz hrvatske branitelje, imala važnu i nezamjenjivu ulogu u stvaranju slobodne Hrvatske države, u njezinom međunarodnom priznanju kao i u ostvarivanju članstva u Europskoj uniji i NATO-u.

Obilježavanje Dana hrvatske diplomacije; Hvatamo korak s drugim zemljama EU-a u svim segmentima

Obilježavanju je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, uz mnogobrojne okupljene inozemne i hrvatske diplomatske predstavnike nazočio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji je zahvalio hrvatskim diplomatima na njihovom radu, apostolski nuncij Giorgio Lingua te potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u svom je obraćanju upozorio da živimo u svijetu punom izazova. „Cilj nam je da izbjegnemo velik sukob i da idućim generacijama i našoj djeci ostavimo siguran svijet”, kazao je i naglasio da je pritom posebno važna uloga diplomacije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako nema segmenta u kojem Hrvatska ne hvata korak sa zemljama zapadne i srednje Europe. „Danas je Hrvatska realizirala sve ono što si je hrvatski narod stjecanjem demokracije, samostalnosti i slobodne države stoljećima priželjkivao, rekao je.

“Generacija smo koja uživa u vremenu koje je jedinstveno u povijesnom kontekstu za hrvatski narod. Tu privilegiju trebamo cijeniti”, poručio je premijer dodavši da je to ujedno i obaveza generacije, svih hrvatskih državljana, a posebno onih koji su javno angažirani.

Oni trebaju raditi da bi država koju smo dugo sanjali bila snažna, funkcionalna, da su njene institucije stabilne, da bi se jačala njena demokracija, štitila od raznih prijetnji koje postoje u suvremenom svijetu, dijelom i zbog nevjerojatno brzog tehnološkog napretka, a kako bi se pritom snažilo hrvatsko gospodarstvo, vodilo računa o socijalnoj koheziji društva i unaprjeđenju položaja svih, poručio je premijer.

U sklopu obilježavanja predstojnik ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić predstavio je izložbu “Hrvatska od neovisnosti do danas” koju je uredio, a za koju je rekao da sadrži događaje važne za hrvatsku povijest i društvo, “od Domovinskog rata do Baby Lasagne”.

Izvor: MORH Foto: MORH/ J. Kopi

Odgovori