U Osijeku obilježen Dan obrane Osijeka

Domovinski rat Kultura Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Danas u organizacijama udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja grada Osijeka, svečano i dostojanstveno obilježen je Dan obrane Osijek.

Danas, u 8 sati, obilježavanje Dana obrane Osijeka započelo je svetom misom u crkvi Sv.Roka. Sveta misa je služena za poginule i nestale branitelje u šumi Rosinjači, 5. prosinca 1991. godine , a to su ; Salko Ahmić (44), Ivica Babaja (27), Pavao Begonja (30), Stjepan Ezer (30), Damir Farago (32), Berislav Genčić (20), Zoran Gnjatović (29), Ivan Hap (40), Zoran Kišasondi (24), Siniša Knežević (26), Mladen Milanković (35), Davor Milas (18), Matija Olujić (19), Ivan Sekanić (38), Goran Stjepanović (21) i Mihajlo Pelegrin (42).

Svečanost je nastavljena polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na raskrižju Ulice SV. Roka i Andrije Hebranga u Osijeku. Svečanost polaganje vijenca i paljenje svijeća započela je obitelj poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, a poslije njih vijenac su položili članovi UHDDRR Sveti Rok Osijek, koji su zapalili 16 svijeća za svakog poginulog branitelja na današnji dan prije 31. godinu, u nastavku, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, položio je vijenac i zapalio svijeću s izaslanicima, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Goran Ivanović, Zapovjednik zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadni general Željko Ljubas, izaslanik Ministra unutarnjih poslova , načelnik PU Osječko-baranjske Ladislav Bece sa suradnicima, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, Koordinacija udruga branitelja i stradalnika OBŽ-a, UHDDR OBŽ sa izaslanicima, UHDDR grada Osijeka sa izaslanicima, Udruga 106 brigade ZNG-RH, sa izaslanicima, Savez udruga dragovoljaca HOS-a, HVIDRA Osijek 91, Udruga Bojna Frankopan sa izaslanicima, brigadir Marko Jonjić sa suborcima, Udruga veterana 3 gbr. Kune Osijek sa izaslanicima, Udruga 7 gbr Pume Varaždin sa izaslanicima, UHDDR Čepin sa izaslanicima, UHDDR TM Vukovar, UHDDR Savski Most Županja, UHDDR Filipovica, UHB Antunovac -Ivanovac sa izaslanicima, UDDR Laslovo, Veteranska udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske, Udruga branitelja oboljelih od PTSP-a , Trgovačka i komercijalna škola “Davor Milas”, Udruga židovske općine grada Osijek, Udruga umirovljenika Sveti Rok sa izaslanicima, Zajednica športskih ribolovnih društava Osijek, Streljački klub Metak i Udruga navijača “Kohorta” Osijek.

Blagoslov molitve predvodio je velečasni Antun Nikolić.

Nakon polaganja vijenaca ispred obilježja Sv. Rok, polaganje se nastavilo ispred spomen-obilježjima poginulim hrvatskim braniteljima u industrijskoj četvrti , Brijestu, Filipovici, Tenji , Nemetinu i Antunovcu.

Nakon što su izaslanici raznih udruga obišli sve linije obrane iz prosinca 1991. godine, te položili vijence i zapalili svijeće, u 12. sati svečano je otkriven Spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Orlovnjaku, na cesti između Tenje i Antunovca.

Spomen-obilježje ” Bijeli križ” otkrile su majke poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Ivice Lovrić i Darka Kišureka, uz blagoslov velečasnog Andrije Vrbanića.

Nakon otkrivanja, razna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće za osam poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koji su poginuli na današnji dan prije 31. godinu.

Dora Begović, kćerka poginulog branitelja Danijela Dorića, u ime djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja obratila se prigodnim riječima ;

Poštovani, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, branitelji, svi nazočni. Danas se prisjećamo ponosnih, ne tako davnih trenutaka naše povijesti kada je prije 31 godinu okupiran Antunovac i obranjen Osijek. Danas smo u čast i slavu tome otkrili spomen obilježje za heroje Domovinskog rata koji su položili svoje živote za ovu, danas, suverenu, samostalnu i neovisnu državu Hrvatsku. Za domovinu i slobodu koju danas baštinimo ginuli su naši očevi, majke, sinovi i kćeri, braća i sestre.

S odmakom vremena mnogi se često pitaju je li vrijeme u kojem danas živimo bilo vrijedno njihove žrtve?

Mnogi će reći da je, mnogi da nije.

Što možemo reći da mi djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, mi koji nismo osjetili očinski zagrljaj, pažnju i ljubav, koji s njima nismo slavili rođendane, sve naše uspjehe, promocije,. Što možemo reći da mi čija djeca nikad neće upoznati svoje djedove, niti osjetiti njihov zagrljaj, pažnju i ljubav, a mnogi kažu da je, upravo to, najposebnija, najjača i najiskrenija ljubav.

Žrtva je bila velika, bol teška, no mi i dalje vjerujemo da je vrijedilo.

Na nama, današnjim generacijama koje su stasale u suverenoj i neovisnoj državi, je da, Hrvatsku napravimo onakvom kakvom su je sanjali naši poginuli i nestali očevi i o kakvoj sanjaju naši branitelji, na nama je da nastavimo put koji su oni započeli prije više od 30 godina.

Zato, na ovakve spomendane kao što je ovaj danas, s neizmjernim ponosom ističemo žrtvu naših očeva i žrtvu svih branitelja, zahvaljujemo im se na domovini koju su nam stvorili. Isto tako, u ovakvim se trenucima s ponosom prijetimo naše povijesti i ne dozvolimo nikome da tu povijest iskrivljuje, niti da njome manipulira.

Neka ovaj spomenik bude upozorenje svima nama da se njihova žrtva i doprinos nikad ne zaborave.

Potpredsjednik Vlade RH i Ministar Hrvatskih branitelja Tomo Medved obratio se riječima ; ” Jutros smo odali počast 16.-torici poginulih Hrvatskih branitelja koji su živote položili u Šumi Rosinjača, u obrani Osijeka, i evo nas sada ovdje kod otkrivanja Spomen-obilježja na hrvatske branitelje koji su također, taj dan, prije 31. godinu poginuli u obrani Osijeka. Težak je taj dan, kao što je bila teška cijela jesen u obrani Osijeka, a poglavito nakon sloma obrane Vukovara i strahovitog neprijateljskog udara prema Osijeku. Samo zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja, njihovoj odlučnosti i požrtvovnosti, obranjen je Osijek i Vinkovci . Zaustavljena je velikosrpska agresija i time je stvorena pretpostavka za kasnije vojne operacije koje će uslijediti 92, 93, 94 i konačno 95, u Oluji, oslobađanjem i mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja .

Te je dodao : “ Pred nama je i dalje misija i obveza u suradnji s udrugama iz Domovinskog rata pronalaziti modele kako pomoći hrvatskim braniteljima da se nose s teškoćama koje su posljedica njihovog sudjelovanja u Domovinskom ratu, a na poseban način usmjereni smo na pronalazak naših nestalih“, kazao je ministar Medved te istaknuo da se na tom prioritetnom pitanju radi svakodnevno, uz sustavan i odgovoran, institucionalan pristup.”

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić u obraćanju je istaknuo ;” Prošla je 31 godina od okupacije Antunovca, od na neki način, završetka borbenih aktivnosti na području južne obrane grada Osijeka kada se dogodila tragedija na Rosinjači te je okupiran i Antunovac. Važno je istaknuti da su branitelji svojom žrtvom uspjeli obraniti prilaz Osijeku, nažalost uz velike žrtve, ali i potpuno izvršenje zadatka, odnosno očuvanje grada Osijeka nepokorenim. Danas se sjećamo svih onih koji su poginuli i ostavili svoje živote, ali i onih koje ne možemo pronaći, a isto ćemo činiti svake godine .”

U nastavku obilježavanja Dana obrane Osijeka, u galeriji FotoArt otvorena je izložba ratnih fotografija Pjera Ivankovića “Neunuštivi grad – Da se ne zaboravi”. Izložbu su otvorili zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin i dopredsjednik Udruge 106. brigade Dubravko Pancić

Odgovori