Javna tribina o pravima hrvatskih branitelja

Nove obavijesti Riječ branitelja Vijesti

U četvrtak, 6. lipnja, u Hrvatskom domu Čepin, održana je javna tribina pod nazivom “Izmjene i dopune zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, zdravstveni pregledi i prava hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata”. Tribina je organizirana od strane Ministarstva hrvatskih branitelja, područnog ureda Osijek.

Voditeljica tribine bila je Sanja Ivković, voditeljica područnog odjela Osijek MHB. Tribina je započela Himnom Republike Hrvatske, a zatim je održana minuta šutnje za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civile.

Ova tribina pružila je priliku za raspravu o ključnim pitanjima koja se tiču prava hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, kao i o izmjenama i dopunama zakona koji se odnose na njih. Tribina je bila otvorena za sve zainteresirane građane, a posebno za one koji su izravno pogođeni ovim pitanjima.

U sklopu tribine o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, Sanja Ivković iznijela je ključne informacije o nedavnim izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima.

Sanja Ivković istaknula je da je cilj ove tribine upoznati udruge, partnere te sve posjetitelje s najnovijim promjenama u zakonodavstvu. Poseban naglasak stavljen je na izmjene i dopune Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Ministarstvo hrvatskih branitelja usmjereno je na zaštitu i očuvanje kvalitete života braniteljske i stradalničke populacije. Novim izmjenama i dopunama Zakona, koje su stupile na snagu 1. siječnja 1014. godine, postignuti su značajni iskoraci.

Prepoznato je da braniteljsku populaciju čine starije životne dobi. Materijalna prava iz Zakona o hrvatskim braniteljima povećana su nakon dugog razdoblja (od 2001. godine). Izmjenama i dopunama stvorene su zakonske pretpostavke za osnivanje braniteljskih centara. Ti centri trebali bi biti javne ustanove za trajni smještaj hrvatskih branitelja. Osnovica za prava sada je nešto veća i utvrđivat će se svake godine od strane Vlade. Bitno je napomenuti da ta osnovica može svake godine samo rasti, ali se ne može smanjivati.

  Sanja Ivković zaključila je svoje izlaganje s nadom da će ove promjene unaprijediti skrb o hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. Očekuje se da će novi zakonski okvir pridonijeti boljem kvalitetu života i podršci ovoj važnoj populaciji.

  Boris Abičić, pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije, u svom izlaganju uglavnom je pričao o novčanoj naknadi za nezaposlene hrvatske branitelje i o ostvarivanju pravu na jednokratnu novčanu pomoć.

  Matea Matanov, pravnica u Hrvatskom zavodu za socijalni rad, u svom izlaganju govorila je o ostvarivanju prava starijih osoba i osoba s invaliditetom.

  Kristina Vuković, viša stručna savjetnica Područnog odjela MHB-a u Osijeku, u svom izlaganju bila je usmjerena na područje aktivnosti MHB usmjerene zaštiti, očuvanju i unaprjeđivanju zdravlja.

  Tajana Mudnweil, viša stručna savjetnica Doma hrvatskih veterana u svom izlaganju objasnila je sve o Veteranskim centrima, njihovim uslugama i modelu rada.

  Nakon završenog izlaganja, posjetitelji Tribine, branitelji i stradalnici iz Domovinskog rata, imali su priliku za raspravu oko ključnih pitanja vezano za sve novitete i nejasnoće oko Zakona o pravima hrvatskih branitelja i njihovim pravima.

  DSC_3567

  Odgovori