Ministar obrane BiH Zukan Helez odao počast ubijenim hrvatskim civilima u Grabovici

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti

Danas je ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez odao počast hrvatskim civilima koje su u noći sa 8. na 9. rujna 1993. godine ubili pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U mjestu Grabovica, između Mostara i Jablanice, odao sam počast i položio cvijeće ubijenim civilima, pripadnicima hrvatskog naroda. U noći s 8. na 9. rujna 1993. godine neodgovorni pripadnici Armije RBiH su ubili 33 civila. Ubojstvo Mladenke Zadro koja je imala tek nepune 4 godine, ubojstvo starca Marka Marića koji je imao 87 godina, ubojstvo 17 žena nije i ne može biti legitiman vojni cilj. Zločin je zločin, bez obzira tko ga počinio“, poručio je Helez.

Naglasio je kako svaka majka jednako tuguje za svojim djetetom, svako dijete isto plače za svojim roditeljima, a svaka žrtva zaslužuje poštovanje.

Danas iz Grabovice želim poslati poruku da nigdje i nikada više ne bude rata, da ne bude ubijenih i stradalih. Iz ovoga moramo naučiti lekciju i svoju djecu učiti da nitko i nikada ovako nešto ne učiniti. Sutra ću posjetiti stratište Ahatovići, mjesto na kojem su ubijeni civili bošnjačke nacionalnosti, te stratište Sijekovac, na kojem su ubijeni civili srpske nacionalnosti“, rekao je Helez.

Pozvao je sve političare u BiH da se poklone svim žrtvama, a ne samo žrtvama iz vlastitog naroda jer kako naglašava samo tako se može graditi Bosna i Hercegovina i bolja budućnost.

Zločin u Grabovici

U mjestu Grabovica, koje se nalazi između Jablanice i Mostara, 8. i 9. rujna 1993. dogodio se strašan zločin koji je ostavio dubok trag na hrvatskoj zajednici. Prema navodima Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica 93”, u tih nekoliko dana rujna 1993. ubijena su 33 civila, a veći dio posmrtnih ostataka ubijenih ni do danas nije pronađen.

Među žrtvama je bilo 17 žena i jedno dijete. Najmlađa žrtva bila je Mladenka Zadro, četverogodišnja djevojčica, a najstarija 87-godišnji Marko Marić.

Braća Goran i Zoran Zadro jedini su preživjeli masakr u selu. Spasili su se tako što su pobjegli u šumu iznad obiteljskih kuća u selu u kojem su živjeli isključivo Hrvati.

Za ratni zločin u Grabovici osuđeno je pet osoba, ali nitko od visokih dužnosnika Armije Bih nije odgovarao

Za taj ratni zločin pred sudovima u Bosni i Hercegovini osuđeno je pet osoba. Prema sudskim presudama, civili su ubijeni na posebno brutalan način. Međutim, nitko od visokih dužnosnika Armije RBiH još nije odgovarao. Ratni zapovjednik Armije BiH Sefer Halilović, koji je bio koordinator operacije “Neretva ’93” u kojoj je počinjen taj zločin, optužen je za ovaj ratni zločin, ali je kasnije oslobođen od kaznene odgovornosti.

Ubojstvo hrvatskih civila zapovjedio Nihad Vlahovljak koji je predvodio “Crne labudove“. On je nakon procesa pred Sudom BiH osuđen na 13 godina zatvora koliko su dobila i još dvojica pripadnika te postrojbe Sead Karagić i Haris Rajkić

Kao počinitelj ubojstva djevojčice Mladenke Zadro identificiran je Enes Šakrak koji je za to dobio deset godina zatvora a toliko je dobio i Mustafa Hota koji je pobio članove obitelji Marić.

Zločin u Grabovici, iako je potresao domaću, ali svjetsku javnost, nikada nije dovoljno prepoznat u okvirima BiH. Preživjeli stanovnici, iako razočarani, nastavljaju potragu za istinom, kao i preostalim tijelima koja još nisu pronađena, nadajući se pravednijem odnosu države.

Ovaj događaj, iako bolan, podsjeća nas na važnost kulture sjećanja. Sjećanje na žrtve Grabovice je sjećanje na sve nevine žrtve rata. Njihova sjećanja i priče moraju se čuti i prenijeti na buduće generacije kako bi se osiguralo da se takvi zločini nikada ne ponove. Na kraju, pravda za žrtve Grabovice znači pravdu za sve žrtve rata.

Foto: MOBiH

Odgovori