Sjećanje na 13. svibnja 1990. kada je Boban stao u obranu navijača

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Dana 13. svibnja 1990., dogodio se događaj koji je ostao duboko urezan u kolektivno sjećanje Hrvatske. Taj dan, utakmica između Dinama i Crvene zvezde, koja se trebala odigrati, pretvorila se u kaos.

Neredi su započeli dan ranije, kada su u Zagreb stigli navijači Crvene Zvezde, poznati kao “Delije”. Predvođeni Željkom Ražnjatovićem-Arkanom, provokativno su se ponašali po ulicama glavnog grada Hrvatske.

Na dan utakmice, umjesto nogometnog spektakla, došlo je do divljanja gostujućih navijača. “Delije” su počeli uništavati južnu tribinu stadiona Maksimir i napadati gledatelje. U tom trenutku, tadašnji kapetan Dinama, Zvonimir Boban, stao je u obranu navijača, udarivši milicajca koji je napadao jednog od navijača.

Ovaj događaj, koji je CNN uvrstio među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet, bio je više od obične nogometne utakmice. Bio je to simbol otpora, hrabrosti i ljubavi prema domovini.

Ukupno je bilo 193 povrijeđenih, od kojih su 117 bili milicajci. Hrvatski službeni podaci govore da je bilo 138 ozlijeđenih, uključujući 79 policajaca i 59 gledatelja.

Današnji datum, 13. svibnja, slobodno se može upisati kao nagovještaj na nadolazeći rat. No, unatoč svim izazovima i teškoćama, ljubav prema domovini ostala je nepokolebljiva. Taj dan, i sve što je uslijedilo, pokazuje koliko je ljubav prema domovini važna i koliko može biti snažna u teškim vremenima.

Odgovori