Marija Selak Raspudić: “Hrvatska do danas još nije imala kandidata za Predsjednika Republike da je nezavisan kandidat”

Nove obavijesti Politika Vijesti

Tko može ugroziti Predsjednika Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima, za pet i pol mjeseci?

Večeras u TV Otvorenom, raspravljalo se o nadolazećim predsjedničkim izborima. Na samom početku emisije, Marija Selak Raspudić istaknula je značaj svoje nezavisne kandidature za Predsjednicu Republike. Dosad kandidati za ovu visoku funkciju bili su uglavnom stranački pripadnici, no ove godine Marija Selak Raspudić izlazi kao nezavisan kandidat.

Selak Raspudić je istaknula svoju otvorenost i nepopustljivost. “Ne volim zavlačiti,” rekla je. “Smatram da treba reći kako stvari stoje.” Njezina nezavisnost, kako u životu tako i u politici, ima svoju cijenu. “Nezavisnost košta,” dodala je, “ali meni je drago tu cijenu platiti.”

No, biti nezavisni kandidat nosi izazove. Sela Raspudić ističe da je u specifičnoj situaciji, te da uspjeh njezine kandidature ovisi o logistici. Organiziranje potpisa za kandidaturu zahtijeva ozbiljan pristup, a Selak Raspudić ima bogato iskustvo u prikupljanju potpisa, posebno tijekom COVID krize i referenduma.

Jedan od ključnih koraka za njezinu kandidaturu je prikupiti 10.000 potpisa. Za Mariju Selak Raspudić, to nije veliki problem, jer je već pokazala svoju predanost i sposobnost u tom procesu.

Priča se da sam i igračica Zorana Milanovića, pa onda i Andreja Plenkovića, što naravno nije istina.

Ova nezavisna kandidatkinja nastoji se izdvojiti iz mnoštva političkih blefera i ozbiljno pristupiti izazovima predsjedničke funkcije.

Arsen Bauk je komentirao SDP-ovo stajalište. “Mi smo u predsjedništvu jednoglasno odlučili da je ćemo podržati Zorana Milanovića na nadolazećim predsjedničkim izborima.

Ivica Kukavica iz DP komentirao je kako DP za sada još nema kandidata, ali da su otvoreni za sve mogućnosti. “Funkcija Predsjednika je za nas vrlo bitna i dobro ćemo razmisliti, ako ne budemo imali svog kandidata, koga ćemo podržati. Iako je Miro Gavran simpatizer Stipe Mlinarića Ćipeta, on za sada nije naš kandidat.”

Damir Habijan iz HDZ-a rekao je kako će uskoro biti unutarstranački izbori u HDZ-u, pa tek nakon izbora će se moći donijeti neka realnija slika. Miro Gavran je na čelu Matice Hrvatske, i bio je ključan u donošenju Zakona o Hrvatskom jeziku, pa je i on, teoretski, mogući kandidat HDZ-a, za Predsjednika Republike.

Nadalje, Habijan je komentirao i Zorana Milanovića, koji je kao Predsjednik Republike, kao nezavisan, prekršio Ustav, kandidirajući se na parlamentarnim izborima za premijera

Zakon o izboru Predsjednika Republike Hrvatske

Kandidiranja
Članak 7.
Kandidate za predsjednika Republike Hrvatske mogu predlagati u Republici Hrvatskoj registrirane političke stranke i birači pojedinačno ili skupno.
Dvije ili više u Republici Hrvatskoj registriranih političkih stranaka mogu predložiti jednoga kandidata. Političke stranke predlažu kandidate za predsjednika Republike
Hrvatske na način predviđen njihovim statutom ili posebnom odlukom donesenom na temelju statuta.

Članak 8.
Kandidati za predsjednika Republike Hrvatske su svi koji su predloženi od jedne ili više političkih stranaka i podržani pravovaljano prikupljenim potpisima, najmanje 10.000 birača, ili koji su predloženi od birača na temelju pravovaljano prikupljenih najmanje 10.000 njihovih potpisa.
Članak 9.
Potpisi birača u postupku kandidiranja za izbor predsjednika Republike prikupljaju se na propisanom obrascu u koji se unosi ime i prezime, adresa i matični broj predloženog kandidata, a isti podaci unose se i za svakoga potpisanog predlagača.
Svaki birač može svojim potpisom podržati samo jednog kandidata za predsjednika Republike.

.

Članak 10
Prijedlozi kandidata za predsjednika Republike Hrvatske oblikovani u skladu s uvjetima i na način utvrđeni u člancima 7, 8. i 9. ovoga zakona moraju prispjeti Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske najkasnije u roku od 12 dana od dana raspisivanja izbora.

Uz prijedlog kandidata iz prethodnog stavka prilaže se po sudu ovjereno očitovanje kandidata o prihvaćanju kandidature.
Politička stranka uz prijedlog kandidata za predsjednika Republike prilaže i ovjereno očitovanje potpisano od osobe koja prema stranačkom statutu zastupa stranku kojom se potvrđuje da je stranka predložila kandidata u skladu s uvjetima utvrđenim u članku 7. stavku 3. ovoga zakona.

Dakle, mene zanima samo jedna stvar, a to je, ako je Predsjednik Republike Hrvatske nestranačka osoba, kako to onda političke stranke imaju svog kandidata za tu funkciju ?

Foto naslovnice: Snimak zaslona/ Otvoreno TV

Odgovori