Hodnja “Jedno srce – jedna duša od Vukovara do Dubrovnika 2024.” – Domoljubna Inicijativa

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Riječ branitelja Vijesti

U ponedjeljak, 01. srpnja. 2024. godine, točno u podne, ispred Spomen križa na Srđu, obilježen je završetak treće, već tradicionalne hodnje hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Ova iznimna inicijativa, nazvana “Jedno srce – jedna duša”, okupila je veterane koji su tijekom Domovinskog rata prošli skoro sva ratišta širom Hrvatske.

Njihova svrha? Odati počast poginulim i nestalim braniteljima koji su život žrtvovali za suvremenu Hrvatsku.

Projekt je dobio snažnu potporu od Ministarstva branitelja RH, Ministarstva unutarnjih poslova RH, te gradova Dubrovnika, Varaždina i Opuzena. Također, Udruga dragovoljaca Krapinsko-zagorske županije i brojni privatni pokrovitelji pridružili su se ovoj hvalevrijednoj inicijativi.

Sudionici hodnje, hrabri veterani, hodali su 33 dana i prešli više od 1160 kilometara. Na svakom koraku, dočekivali su ih građani, bivši suborci i članovi njihovih obitelji. Njihova upornost i ponos na uspješan završetak hodnje bili su neizmjerni. Ministar branitelja Tomo Medved najavio je da će ovaj projekt prerasti u tradiciju, a topli dočeci i podrška svih koji su ih pratili dodatno su ih motivirali.

Nenad Kamenar, idejni začetnik projekta, istaknuo je napor koji su uložili. Osam logističara brinulo se o svima, a pet hodača izdržalo je naporan put. Fizioterapeut je bio uz njih, jer hodanje od Vukovara do Dubrovnika zahtijeva ogromnu izdržljivost.

Tomislav Basa, predsjednik udruge dragovoljaca Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije, ponosno je istaknuo da su svi sudionici prešli put u istim tenisicama, bez ijednog žulja ili problema. Osim očuvanja digniteta Domovinskog rata, ovaj projekt potiče branitelje na kretanje i brigu o vlastitom zdravlju.

Branko Kraševac, bivši član 103. i 110. brigade Hrvatske vojske, unatoč invaliditetu, hrabro je sudjelovao. Njegove riječi o asfaltu, gustom prometu i uspomenama koje su se budile dok su hodali, odražavaju snagu i zajedništvo ovih hrabrih ljudi.

Izvršni odbor Udruge dubrovačkih branitelja također podržava ovakve projekte. Đuro Šabadin izjavio je da će i njihova udruga iduće godine postati dijelom ove hodnje. Njihova moralna obveza je biti uz one koji su uložili ogroman trud kako bi ova inicijativa postala trajna.

Hodnja “Jedno srce – jedna duša” nije samo fizički napor, već i simbol zajedništva, poštovanja i ljubavi prema domovini. Neka ova inicijativa nastavi živjeti i nadahnjivati generacije koje dolaze.

Izvor: Dubrovački vjesnik Foto: Tonci Plazibat/Cropix

Odgovori