Logor Trnopolje

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Prije 31. godinu, točnije 26. svibnja 1992. godine, bosanski Srbi formirali su koncentracioni logor Trnopolje kod Prijedora u kojem su smještali bošnjačke i hrvatske zarobljenike. Mnogi su preživjeli torture i svjedočili istinu. Kroz taj logor je prošlo više od 22.000 logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Za logor Trnopolje prvi put saznalo se u studenom iste godine kada je IN-televizija pustila snimak koji su snimili oko tog logora. Na snimci se između ostalo, vidio i logoraš iza žice, kontinuirano su fizički, psihički i seksualno zlostavljani, a stotine je život okončano je strijeljanjima interventnog voda policije Prijedora i sličnih.

Tzv. krizni štab općine Prijedor formirao je 26. maja 1992. logor Trnopolje. Logor su čuvali naoružani stražari, a njime je upravljao Slobodan Kuruzović. Kada su međunarodni novinari posjetili logor, zatvorenici se nisu usudili slobodno govoriti o uvjetima jer su ih pratili stražari. Mnogi paketi Crvenog križa namijenjeni logorašima su završili u rukama srpskih vojnika

U okviru logora formiran je čak i dječiji logor, kroz koji su prošli mnogi prijedorski mališani, među kojima je bilo i beba, od kojih su neke u njemu i rođene. Haški sud utvrdio je da je ovo bio i logor u kojem su vršena silovanja žena i djevojaka. Iz logora je 21. kolovoza 1992. godine izvedeno oko 200 logoraša, koji su likvidirani na Korićanskim stijenama na Vlašiću.

U presudi Haškog suda Milomiru Stakiću navodi se podatak da je kroz logor Trnopolje prošlo 23.000 ljudi, što ga čini najmasovnijim logorom za civile nakon Drugog svjetskog rata.

Odgovori