Kolumniste Novosti(SNV) Boris Dežulović o Kordiću i Hodu za život

Nove obavijesti Vijesti

Jednostavno moram se nadovezati pisanju proslavljenog Kolumniste Novosti(SNV) Borisa Dežulovića, koji je dobio prestižnu nagradu Miko Tripalo za 2021 godinu koju dodjeljuje Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo. Kako je u objašnjenju napisano, dodijeljena nagrada je na temelju zastupanja otvorenosti, demokratičnosti, slobode govora i pisanja kao temelja suvremenih demokratskih društava.

Dežulović se ne javlja često, jer uglavnom piše o stvarima na štetu Hrvatske, od NDH pa do Domovinskog rata . Tako je i sada uskočio sa jednom temom koju je iskoristio da se okrene onoj temi koju ga opterećuje, pa mora izbaciti iz sebe i podijeliti svojim istomišljenicima. Ipak je on novinar, a novinari su “objektivni” u svom pisanju.

Boris Dežulović spominje Daria Kordića koji je dao podršku “Hodu za život” prošlog tjedna u Zagrebu , koji je optužen za ratni zločin počinjen u Ahmićima 16.travnja 1993, ali izostavlja druge zločine za koje do dan danas nitko nije odgovorao.

Isti dan kada se dogodio zločin u Ahmićima, dogodio se zločin nad Hrvatima u selu Trusina, općina Konjic (BiH), u kojem zločinu sudjelovale su postrojbe armije BiH, tzv.”Zulfikar” pod zapovjedništvom Zulfikara Ališpage. Toga dana u rano ujutro postrojbe “Zulfikara” ušle su u selo Trusina, te su streljali osam pripadnika HVO-a koji su se predali, a 16 civila su ubili na raznim lokacijama. Preostali civili, uglavnom žene i djeca su bili zatočeni u nekoliko privatnih kuća, a poslije su pušteni da odu iz sela.

Zločini s Selima ; Sušanj 5.travnja Bilivode, 17/18. Travnja, Grm 18.travnja …Zatim u lipnju sela Čukle , Krpeljići i Maljine sva sela iz općine Travnik dogodila su se na isti dan 8.lipnja 1993. , U Vitezu od posljedice granatiranja 10.lipnja 1993 ubijeno je osmoro djece između 9 i 15 godina., Zatim Zločin u Kraljevoj Sutjesci, Drenovnik i Slapnica iz općine Kakanj a zločin se dogodio na isti dan 13. lipnja 1993. Busovačke staje iz općine Busovača 16. lipnja .. i tako mogu do nekoliko stranica .

Pokolj u Miletićima 24. travnja 1993. Zločin koji su počinili pripadnici Armije Republike Bosne i Heregovine nad Hrvatima iz općine Travnik. Ubrzo nakon ulaska u selo, ubili su petero seljana hrvatske nacionalnosti: Stipu Pavlovića (rođen 1933.), Antu Petrovića (r. 1937.), Franju Pavlovića (r. 1960.), te devetnaestogodišnje Tihomira i Vladu Pavlovića. U vrijeme zločina u selu je živjelo šezdesetak Hrvata, a oni koji nisu bili ubijeni protjerani su iz sela. Za zločin nitko nije procesuiran .

Treba li se opisivati način na koji su zločini napravljeni ? Dovoljno je reći da su ubijeni,, masakrirani i spaljeni .

>Koliko je osoba za te zločine odgovaralo ? Ili po mišljenju gospodina Dežulovića nije toliko bitno da se piše i da se vode istrage, da se na sarkastičan način ophodi prema ubojicama.. iako se radi o hrvatskim žrtvama , bebama, djeci i starcima ..

Zločin je zločin, ali kada se jedan zločin pokušava odvojiti od ostalih zločina , to se zove “mržnja” a ne pisanje u ime demokracija.

Odgovori