Kakve opasnosti donosi nepravilno rukovanje električnim romobilom

Nove obavijesti Vijesti

U četvrtak poslijepodne došlo je do ozbiljnog incidenta u Vinkovcima kada su dvoje djece doživjela nesreću vozeći se na električnom romobilu. Prema izvješću Policijske uprave vukovarsko-srijemske, oko 13 sati, dijete koje je upravljalo romobilom i drugo dijete koje se vozilo s njim, nisu koristili zaštitne kacige u trenutku nesreće.

Tragedija se dogodila kada je došlo do pucanja upravljača romobila, što je uzrokovalo da djeca izgube kontrolu i padnu na betonsku podlogu. Hitna pomoć je brzo reagirala, a ozlijeđena djeca su prevezena u Opću županijsku bolnicu u Vinkovcima. Liječnička pomoć je pružena djetetu koje je upravljalo romobilom, a nakon pregleda je utvrđeno da je dijete teže ozlijeđeno.

Ovaj nesretan slučaj ponovno pokreće pitanja o sigurnosti djece na električnim romobilima i važnosti korištenja zaštitne opreme poput kaciga.

Stoga, policija podsjeća:

Električni romobili mogu razvijati veće brzine kod kojih njihovi vozači vrlo često nisu u mogućnosti predvidjeti neke prepreke ili situacije na koje mogu pravovremeno reagirati te zbog toga mogu ugroziti sebe ili druge osobe, stoga apeliramo na sve građane, vlasnike i korisnike da budu vrlo odgovorni i oprezni kada upravljaju električnim romobilima.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama monocikli s motornim ili električnim pogonom, segwayi, hoverboardi, romobili s motornim ili električnim pogonom i slična prijevozna sredstva kategorizirana su kao osobno prijevozno sredstvo. Ta vozila nemaju sjedalo; ako se radi o benzinskim motorima onda je to radni obujam do 25 kubičnih centimetara, a ako se radi o električnim vozilima, snaga ne smije biti veća od 0,6 kilovata i maksimalna brzina smije biti 25 kilometara na sat.

Prometne površine kojima se smiju kretati osobna prijevozna sredstva

Vozači osobnih prijevoznih sredstava dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja, a u slučajevima da biciklistička staza ili traka ne postoje, mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Iznimno, kada ne postoji mogućnost kretanja osobnih prijevoznih sredstava biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa (bilo da navedene površine nisu izgrađene, označene ili se ne mogu koristiti i sl.) osobna prijevozna sredstva mogu se kretati dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta na kojima je brzina kretanja ograničena na 50 km/h ili manje i gdje je to dopušteno postavljenim prometnim znakom krećući se što bliže desnom rubu kolnika.

Osobna prijevozna sredstva ne smiju se kretati autocestom, brzom cestom i cestom namijenjenom isključivo za promet motornih vozila.

Pravila za vozače osobnih prijevoznih sredstava

Valja naglasiti kako takvom vrstom vozila mogu upravljati isključivo djeca starija od 14 godina, a smije se prevoziti samo osoba koja upravlja tim vozilom.

Također, obvezna je i zaštitna kaciga te adekvatna reflektirajuća oznaka u uvjetima smanjene vidljivosti. U takvim uvjetima, na osobnom prijevoznom sredstvu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Vozači osobnog prijevoznog sredstva ne smiju upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba uha, čime bi se umanjila mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.

Vozač osobnog prijevoznog sredstava ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

Za sve koji se neće pridržavati zakonskih odredbi, propisane su novčane kazne.

(PU vukovarsko-srijemska)

Odgovori