Babina Greda: Održana 43. priredba “Konji bijelci”

Kultura Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti

BABINA GREDA, 9. lipnja 2024. – U nedjelju je u Babinoj Gredi na županjskom području održana tradicionalna 43. kulturna i gospodarska priredba “Konji bijelci”. Natjecanja konjogojaca u brojnim vještinama rada s konjima privukla su veliku pozornost posjetitelja, posebice defile 30-tak svatovskih zaprega.

Načelnik općine Babina Greda Josip Krnić podsjetio je kako se unazad nekoliko godina priredba “Konji bijelci” održava u sklopu manifestacije “Nema sela nad Babine Grede” koja je svojom raznolikošću i značajem iz godine u godinu potvrđuje kako je Babina Greda hrvatska seoska kulturna metropola.

“Trudimo se nizom priredbi koje održavamo kroz godinu, ali i potporama koje pružamo mještanima, bilo da je riječ o uzgoju konja po kojima je Babina Greda i najpoznatija ili nekoj drugoj djelatnosti, da iz Babine Grede odašiljemo sliku uređenog mjesta u kojem je lijepo živjeti”, kazao je Krnić dodajući kako je ljubav Babogredaca prema tradiciji i očuvanju naslijeđa neuništiva.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić iskazao je zahvalnost Babogredcima što, kako je kazao, s ogromnom ljubavi čuvaju vlastitu baštinu i kulturu i prenose ju iz naraštaja u naraštaj.

U ime predsjednika Republike, priredbu je otvorenom proglasila Martina Ciglević poručivši kako je Babina Greda središte duše slavonske Posavine koja je upravo po “Konjima bijelcima” poznata diljem cijele Hrvatske.

Nakon što su uz pjesmu prošli nekoliko krugova hipodrumom, najljepšom je proglašena svatovska zaprega Ane Lovrene Gregorović iz Konjogojstvene udruge “Babina Greda” iz Babine Grede, druga je bila zaprega Tomice Ergotića iz Konjičkog kluba “Vranac” iz Velike Kopanice, a treća Marijana Živića iz Konjogojske udruge “Sikirevci” iz Sikirevaca.

Zatim su održana tradicionalna natjecanja u nekoliko vještina, koje su nekad bile uobičajeni i svakodnevni poslovi, a danas se mogu vidjeti samo na sličnim priredbama poput sklapanja kola, uprezanja konja, vezanja konjskih repova, vožnje kola na paliji i tekličkom jahanju.

 Kao posebnu atrakciju, brojni posjetitelji imali su prigodu pogledati nastupe mađarskih čikoša, poznatih po vještini jahanja i akrobacijama na konjima. Nastupili su i najmlađi članovi Kulturno-umjetničkog društva “Mijat Stojanović” Babina Greda predstavivši se slavonskim kolima i pjesmama.

Organizator priredbe je Konjogojstvena udruga Babina Greda, koja djeluje od 1942. godine.

(Hina)

Odgovori