Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, imenovana supredsjedateljicom GPMB-a

Najave Nove obavijesti Svijet Vijesti

Danas 27. lipnja 2023. godine, globalni odbor za pračenje pripravnosti (GPMB) najavio je imenovanje bivše predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović za supredsjedateljicu.

Tu vijest Kolinda je podijelila na Twitteru .

Kolinda Grabar-Kitarović bila je četvrta predsjednica Hrvatske (2015.-2020.) i prva žena na toj ulozi. Bila je pokretač za žene u globalnom vodstvu u mnogim drugim ulogama, uključujući i prvu ženu na dužnosti hrvatske ministrice vanjskih poslova (2003.-2008.). Snažno se izjasnila za žene i rodni paritet, među ostalim u kontekstu pandemije bolesti COVID-19. Trenutno obnaša dužnost globalne veleposlanice za imunizaciju žena političkih vođa (WPL), stoji u priopćenju GPMB-a.

Gđa Grabar-Kitarović donosi duboku stručnost u vanjskoj politici i složenim multilateralnim procesima te poznavanje političkih pregovora, zagovaranja i donošenja politika potrebnih za ugradnju promjena na globalnoj razini. Bila je veleposlanica u Sjedinjenim Američkim Državama, suakreditirana u Meksiku, Panami i Organizaciji američkih država (2008.-2011.).

GPMB, koji zajedno sazivaju SZO i Grupa Svjetske banke, neovisno je tijelo na visokoj razini za praćenje i zagovaranje, zaduženo za pružanje sveobuhvatne procjene globalne pripravnosti za zdravstvene krize.

Kolinda Grabar-Kitarović služit će zajedno s bivšom ministricom zdravstva Bocvane gđom Joy Phumaphi, koja je u rujnu 2022. imenovana supredsjedateljicom.

Drago mi je što je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pristala supredsjedati GPMB-om. Ona donosi duboko iskustvo u upravljanju i rješavanju nekih od najsloženijih svjetskih izazova. Pripravnost za pandemiju jedan je od takvih izazova, a rad Odbora bit će obogaćen iskustvom koje ona donosi, na dobrobit svih nas“., kazao je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor WHO-a.

Zadovoljstvo mi je pozdraviti Kolindu Grabar-Kitarović kao supredsjedateljicu GPMB-a. Svijet se suočava s višestrukim međusobno povezanim krizama s ozbiljnim gospodarskim i socijalnim učincima, posebno za najsiromašnije ljude, pogoršane nejednakošću, krhkošću i nesigurnošću. Kao supredsjedateljica GPMB-a, iskustvo gđe Grabar-Kitarović obogatit će naše zajedničke napore za pripravnost na pandemiju, pomažući u osiguravanju dobrobiti i sigurnosti zajednica diljem svijeta.”, s oduševljenjem je u izjavi rekao popredsjednica Svjetske banke za ljudski razvoj Mamta Murth.

“Tijekom svoje karijere gđa Kolinda Grabar-Kitarović zalagala se za pravednost, ranjive zajednice i multilateralnu suradnju. GPMB ima ključnu ulogu u isticanju potrebe za odgovornim vodstvom pripravnosti za sigurniji i pravedniji svijet. Veselim se suradnji s gđom Grabar-Kitarović u ovom zadatku.”, kazala je Joy Phumaphiž.

I sama Kolinda Grabar-Kitarovićpovodom svog imenovanja, kazala je:

Počašćen sam što sam supredsjedatelj GPMB-a, zajedno s gđom Joy Phumaphi. Radujem se što ću biti suvoditelj GPMB-a kao neovisnog nadzornog tijela i zagovornika promjena, kako bismo postigli naš zajednički cilj da svijet učinimo sigurnijim od učinaka i utjecaja pandemija i drugih zdravstvenih kriza.

Svijet je u kritičnom trenutku jer se globalna pripravnost preoblikuje kroz više procesa, uključujući pregovore o Sporazumu o pandemiji, što ostavlja dosad nezabilježenu potrebu za učinkovitim političkim vodstvom. Glas gđe Kolinde Grabar-Kitarović bit će od neprocjenjive važnosti za podizanje analiza temeljenih na dokazima GPMB-a i poziva na globalnu, multisektorsku pripravnost kako bi se osigurala snažna politička predanost na najvišoj razini.

U završnici priopćenja stoji kako će se GPMB u narednih mjeseci nastaviti zalagati za napredak u trenutnim reformama globalne zdravstvene arhitekture kako bi se osigurala veća jednakost, koherentnost te vodstvo i odgovornost. GPMB će također provesti nedavno objavljeni Okvir za praćenje u svojem izvješću o stanju pripravnosti za svijet koje će biti objavljeno kasnije ove godine.

Izvor i foto : BDPB, Kolinda Grabar -Kitarović

Odgovori