Kadeti na zimskom kampu u Udbini uspješno završili početnu fazu obuke i osposobljavanje za vođenje desetine u realnim uvjetima

Nove obavijesti Vijesti

Danas u vojarni “Josip Jović” u Udbini, Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” uspješno su završili početnu fazu obuke i osposobljavanje za vođenje desetine u realnim uvjetima.

Zimski kamp kadeta 19. naraštaja održava se od 12. do 24. veljače 2023., a na kampu sudjeluje 86 kadeta druge godine, i to 39 kadeta koji pohađaju smjer Vojnog vođenja i upravljanja, 26 kadeta sa smjera Vojnog inženjerstva te 21 kadet smjera Vojnog pomorstva i osam instruktora/zapovjednika voda.

Dvotjedni kamp na Udbini koncipiran je kao sinteza kratkog teoretskog izlaganja i intenzivnog praktičkog rada na kraju kojeg se svi kadeti ocjenjuju. Posebna pozornost posvećuje se uporabi osobnog naoružanja i opreme te primjeni znanja i vještina zapovjednika desetine u postupcima vođenja postrojbe u taktičkim situacijama na razini desetine. Za vrijeme održavanja kampa, kadeti su naučili osnove formacije i tehnike kretanja, osnove rada desetine u napadu i obrani, uvježbavali su reakcije na izravnu i neizravnu paljbu te su uspješno savladali početni dio obuke za vođenje desetine. Kadeti su bili iznimno motivirani na obuci i izuzetno disciplinirani tijekom kampa, a svoja znanja i vještine nadogradit će na ljetnom kampu koji se održava nakon završetka ljetnog semestra.

Zapovjednik Treće kadetske satnije Kadetske bojne Renato Ceci istaknuo je kako obuka na kampu u Udbini obuhvaća temeljne vojničke vještine koje su kadeti stekli na početku svog obrazovanja poput rukovanja oružjem, kretanje vojnika, osnova pružanja prve pomoći, rada u binomima i maskiranja. Dodao je kako je na ovom zimskom kampu cilj da kadeti uspješno primijene sva znanja koja su dosad stekli, usvoje nova te nauče zapovijedati desetinom na način da mogu u stresnim situacijama uspješno primijeniti stečena znanja.

Polaznik smjera Vojnog vođenja i upravljanja, kadet skupnik Filip Kovač, potvrdio je kako je kamp izuzetno izazovan i visokog intenziteta, a volja za radom i motivacija među kadetima je vrlo visoka te vlada ugodna i prijateljska radna atmosfera. “Zahvalni smo instruktorima koji svoje iskustvo prenose na kadete i time ih čine još kvalitetnijim pripadnicima oružanih snaga”, zaključio je skupnik Kovač.

Kadetkinja skupnica Doris Dasović koja pohađa smjer Vojnog inženjerstva naglasila je: “Kamp je daleko izazovniji nego što je bio prethodne godine, ali s obzirom da su tempo dinamičniji i razina motivacije veliki niti jedan izazov koji se stavi pred nas nije nesavladiv, pogotovo kad uz sebe imate iskusne instruktore od kojih neki prenose svoje iskustva koja su stekli u Domovinskom ratu

Zimski kamp kadeta održava se nakon završetka zimskog semestra, na nekoliko vojnih lokacija na kojima su raspoređeni različiti naraštaji kadeta. Lokacije na kojima se provode zimski kampovi kadeta su vojarna “Josip Jović” u Udbini, vojni poligon “Gašinci”, vojno vježbalište Gakovo, skijalište Platak i vojarna “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Izvor i foto : MORH

Odgovori