Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Hrvatska Povijest Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Dan neovisnosti u Republici Hrvatskoj obilježava se svake godine 25. lipnja. Ovaj spomendan ima duboko povijesno značenje jer se tog dana 1991. godine dogodio ključni trenutak u stvaranju moderne hrvatske države.

Kriza Jugoslavenske Države: Drama bivše Jugoslavije dosegnula je vrhunac u proljeće 1991. godine. Hrvatska i Slovenija već su godinu dana ranije izglasale svoju suverenost i održale prve slobodne parlamentarne izbore. Međutim, riječi “suverenost” i “nezavisnost” nisu se tada poistovjećivale. U to vrijeme, političko vodstvo Hrvatske i Slovenije tražilo je miran način razdruživanja od Jugoslavije, dok su Srbija i Crna Gora inzistirale na hegemoniji pod maskom nove federativne Jugoslavije. Pregovori su bili blokirani, a situacija je bila napeta.

Referendum o Hrvatskoj Samostalnosti: U takvim okolnostima, 19. svibnja 1991. godine, održan je referendum o hrvatskoj samostalnosti. Impresivnih 83,5% biračkog tijela odazvalo se na referendum, a čak 93,2% njih glasalo je “DA” za hrvatsku suverenost.

Odluka o Suverenosti i Samostalnosti: Najznačajniji trenutak uslijedio je 25. lipnja 1991. godine. Hrvatski sabor donio je Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. U okruženju velikosrpskih prijetnji i oklijevanju svjetske diplomacije, Hrvatska je proglasila Republiku Hrvatsku suverenom i samostalnom državom. Tim činom, Hrvatska je postala nezavisna, pokrenula je proces razdruživanja od drugih jugoslavenskih republika i zatražila međunarodno priznanje.

Predsjednik Republike Franjo Tuđman tada je istaknuo: “Mi ne možemo više podržavati život u zajedničkoj državi, u kojoj postoji neprekidna, pritajena i javna agresija, patološka mržnja i zloća prema svemu izvornome hrvatskom.”

Značaj Dan neovisnosti: Ova odluka predstavlja ustavnopravni temelj samostalnosti i nezavisnosti hrvatske države. Dan neovisnosti obilježava se kao spomendan kako bismo se prisjetili tog ključnog trenutka u našoj povijesti i odali počast hrabrim ljudima koji su omogućili stvaranje moderne Republike Hrvatske.

Odgovori