Izborna prevara – Kaznena prijava protiv HDZ-a i drugih podnesena USKOK-u

Nove obavijesti Politika Vijesti

Anonimna kaznena prijava podnesena je USKOK-u protiv osumnjičenika Vlade Benka i HDZ-a. Postoji osnovana sumnja da su djela počinjena na način da se organizira i vodi zločinačko udruženje iz članka 328. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

U anonimnoj prijavi stoji, kako su osumnjičenici dana 17. travnja 2024. godine omogućili glasanje osobama (29 imena i prezimena dostupno uredništvu) – štićenicima doma za starije i nemoćne, iako je riječ o osobama koje nemaju pravo glasa obzirom da je riječ o osobama kojima je oduzeta poslovna sposobnost.

U Kaznenoj prijavi se navodi da postoji osnovana sumnja da je Vlado Benko, kao suprug vlasnice doma za starije i nemoćne “Sveta Ana” u Zelčinu je na dan izbora 17. travnja 2024. godine štićenike doma popisane podmitio na način da ih je častio pivom, te drugim raznim utjecajima nagovaranjem i protuzakonito stjecao da pristane dati svoj glas za HDZ.

Anonimna Kaznena prijava poslana je medijima, USKOK-u, Državnom izbornom povjerenstvu i Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku. Očekuje se daljnje postupanje nadležnih tijela u vezi s ovim slučajem.

Birački odbor ( tri člana ) i dva promatrača, bili su 17. travnja 2024. godine, oko pola dva, te su prisustvovali kontroli izbora koju sam ja, po naputku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji socijalne politike , i organizirao, tako da sam osigurao jednu prostoriju u koju su štićenici – birači, oni pokretni, dolazili i glasovali samostalno, bez mog prisustva, a oni nepokretni a svjesni, kod njih je komisija dolazila i pred njima je glasovala. Tri štićenika, na njihov zahtjev, sam vozio u Valpovo, u Srednju školu, gdje su bili upisani i gdje su glasovali. Nikoga nisam počastio, niti bi to bilo u redu, pošto su to sve stariji i bolesni ljudi, komentirao je Vlado Benko na anonimnu prijavu.

Djelatnica Doma za starije, Helena, potvrdila je priču od Vlade Benka,, da su 17. travnja oko pola dva došle tri osobe iz izbornog povjerenstva , te da je bilo organizirano biračko mjesto za štićenike doma, u jednoj prostoriji u koju su štićenici dolazili samostalno. i glasali. Osobe koje su bile nepokretne, kod njih je izborna komisija dolazila osobno.

Oglasili su se i iz gradskog izbornog povjerenstva:

U Evidenciju privremeno upisanih birača “C” bilo je upisano 29 korisnika Doma “Sv. Ana” u Zelčinu.

Kako se biračko mjesto br. 14. Društveni dom Zelčin nalazi u blizini predmetnog doma, tri člana biračkog odbora, od kojih je jedna bila i zamjenica predsjednice , dakle nestranačka osoba, u vremenskom razdoblju od 13,30 do 14,45 sati bili su u Domu, kako bi birači iz Evidencije privremeno upisanih birača “C”ostvarili svoje biračko pravo. U tu svrhu je osigurana posebna prostorija u kojoj su korisnici Doma mogli tajno glasati. Radilo se o teže pokretnim osobama, ali sposobnim da sami izvrše glasovanje. Prema navodima članova biračkog odbora koji su bili tom prilikom u Domu, dva birača su glasovala u sobama u kojima su bili smješteni u prisustvu jednog člana biračkog odbora, koji usput rečeno nije imenovan od strane HDZ-a u birački odbor te gosp. Vlade Benka, a koji nisu  ničim utjecali na volju birača, stoji u priopćenju predsjednika GIP-a Valpovo, Zvonko Barišić

Odgovori