HZZO: novo usklađivanje cijene lijekova dovelo do sniženja 497 originalnih pakiranja

Nove obavijesti Vijesti

ZAGREB, 27. lipnja 2024. (Hina) – Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) proveo je u četvrtak godišnje usklađivanje cijene lijekova te je snižena cijena 497 originalnih pakiranja, a na liste HZZO-a stavljeni su novi lijekovi i pomagala.

Postupak godišnjeg usklađivanja cijena lijekova HZZO je proveo kod 497 originalnih pakiranja pri čemu je cijena snižena kod 353 pakiranja lijekova na osnovnoj listi te kod 144 pakiranja lijekova na dopunskoj listi, izvijestio je HZZO nakon sjednice, održane u četvrtak ujutro.

Za 10 lijekova, koji su s dopunske liste premješteni na osnovnu listu lijekova, više neće biti doplate, a za 134 lijeka na dopunskoj listi lijekova smanjen je iznos sudjelovanja u cijeni lijeka za osigurane osobe.

U redovnoj proceduri na liste lijekova HZZO-a stavljene su generičke paralele već postojećih lijekova.

Od novih lijekova na listu su stavljeni lijek enkorafenib i lijek binimetinib, koji se koriste u kombinaciji za liječenje melanoma stadija IIIc kod kojih je dokazana BRAF V600 mutacija te lijek tukatinib za 2. liniju liječenja HER2 pozitivnog metastatskog raka dojke s aktivnim moždanim presadnicama.

Na liste ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a u redovnoj proceduri su stavljena pomagala nove generacije za kontrolu šećerne bolesti i pomagala za peritonejsku dijalizu.

Od novih pomagala stavljena su pomagala iz podskupina stopala, navlake za bataljak i ulošci za proteze različitih proizvođača kao dijelovi proteza za noge.

(Hina)

Foto: Ilustracija/Arhiv

Odgovori