Tragični događaj u Osijeku obilježio 27. lipnja 1991.

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Na današnji dan, 27. lipnja 1991. godine, Osijek je svjedočio stravičnom događaju koji je ostao urezan u kolektivno pamćenje hrvatskog naroda. Oko 18:45, tenk T-55 Jugoslavenske narodne armije (JNA), u pratnji transportera, izašao je iz “Bijele kasarne” na Vukovarskoj ulici i krenuo prema tržnici (Crvena kasarna). Na putu prema tržnici, tenk je uništio dva osobna automobila (Yugo i Citroen), gazeći sve što mu se našlo na putu.

U drugom naletu, oko 19:30 sati, vozač crvenog fiće, Branko Breškić iz Višnjevca, zaustavio je svoj automobil na raskrižju Vukovarske i Trpimirove ulice. U toj traci kretala se kolona oklopnih vozila JNA. Tenk T-55 udario je u fiću i vukao ga 30-ak metara, da bi ga potom “oslobodio”, udarivši ga u gradski autobus koji je stajao na stajalištu. Četrdesetak tona tenka smrskalo je fiću u trenutku.

Građani koji su promatrali ovu agresiju s nevjericom, goloruki su krenuli prema tenku, ali je policija, bespomoćno promatrajući, zaustavila masu kako ne bi došlo do krvoprolića. Ovaj čin bio je demonstracija sile i provokacija.

Istoga dana, samo nekoliko stotina metara dalje, iz kasarne iz koje je izašla kolona oklopnih vozila, JNA je pucala na prolaznike, bolnicu i autobus, a 23 civila je stradalo. Snimka ovog trenutka obišla je svijet, a “crveni fićo” postao je simbol hrabrosti i otpora.

Na raskrižju Trpimirove i Vukovarske ulice danas je postavljeno spomen-obilježje – tenk maslinaste boje i fićo crvene boje – kako “gazi” tenka, podsjećajući nas na tu tragičnu epizodu iz naše povijesti.

Istoga dana, 27. lipnja 1991., započeo je rat u susjednoj Sloveniji, a sutradan je ustrojena 106. osječka brigada. 

Odgovori