Hrvatski Crveni križ: uočen pad broja mlađih darivatelja krvi

Nove obavijesti Vijesti

ZAGREB, 14. lipnja 2024. – Uoči Svjetskog dana darivatelja krvi, Hrvatski Crveni križ (HCK) upozorava na zabrinjavajući pad broja mlađih darivatelja krvi u posljednjim godinama, posebice nakon pandemije COVID-19. S ljetnim mjesecima na vidiku i tradicionalnim porastom potreba za krvlju i krvnim pripravcima, HCK poziva građane da se odazovu na akcije darivanja krvi.

Apel za veću angažiranost mladih i žena

HCK naglašava potrebu za dugoročnim osiguranjem samodostatnosti zaliha krvi, ističući važnost veće angažiranosti mladih darivatelja. “Pandemija i iseljavanje mlađe populacije doprinijeli su smanjenju broja darivatelja. Stoga je ključno animirati mlade da se uključe u akcije darivanja,” poručuju iz HCK-a. Također, poseban apel upućen je ženama koje zdravstveno stanje omogućuje da postanu darivateljice, da se aktivno uključe u darivanje u svojim zajednicama.

Hrvatska među zemljama s osiguranim dozama krvi

Zahvaljujući dobrovoljnim darivateljima, Hrvatska se svrstava među zemlje s adekvatno osiguranim potrebama za krvlju. “Predstojeći ljetni mjeseci donose povećanu potražnju, stoga pozivamo sve punoljetne i zdrave građanke i građane da se odazovu na darivanje,” ističu iz HCK-a.

Statistika darivanja krvi u Hrvatskoj

HCK je prošle godine osigurao 80 posto ukupnih potreba za krvlju u zemlji, prikupivši 155.469 od ukupno 195.717 doza krvi. Od toga, 18 posto doza darovale su žene, dok su muškarci doprinijeli s 82 posto. Najaktivnije su bile darivateljice iz Zagreba, Međimurske, Varaždinske i Zadarske županije.

Akcija darivanja krvi povodom Svjetskog dana darivatelja

U čast Svjetskog dana darivatelja krvi, HCK organizira posebnu akciju darivanja u petak, u Edukacijskom centru na adresi Crvenog križa 14, s početkom u 12.30 sati. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže i svojim darom pomognu onima u potrebi.

(Hina)

Odgovori