Hrvatska je od večeras dio Shengenskog prostora

Nove obavijesti Vijesti

Večeras, točno u ponoć, podigle su se rampe na graničnim prijelazima sa Slovenijom, Italijom i Mađarskom. Hrvatska je od ponoći dio Shengenskog prostora koja obuhvaća 23. europskih zemalja i 4. zemlje van EU, koje su usvojile Schengenski sporazum potpisan 1985. u Schengenu u Luksemburgu.

Hrvatska je 8. prosinca na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a dobila jednoglasnu potporu za ulazak u šengenski prostor, dok za Bugarsku i Rumunjsku nije bilo konsenzusa.

Hrvatska tako postaje 27. članica šengenskog prostora i za manje od mjesec dana, od 1. siječnja 2023. ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće, 26. ožujka 2023., u zračnim lukama.

Schengenski prostor u mnogočemu funkcionira kao područje jedne države, s tradicionalnim kontrolama za one koji ulaze i izlaze iz područja, ali bez unutarnjih graničnih kontrola.

Na simboličan način u Duboševici, načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece , s kolegom iz Mađarske, podiguno je rampu i na taj način označio pristupanje Hrvatske u shengenski prostor.

Djelatnici koji su do večeras radili na graničnom prijelazu Duboševica, raspoređeni su na granični prijelaz Batina, prema Srbiji.

Odgovori